Low Carb

FOTO Na kampusu otvorena punionica za BusKo autobuse i nova mjesta za električne bicikle, Međurečan: To je početak sinergije kampusa i Komunalca

13:21h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Elektromobilnost je tema koja je u Koprivnici postala aktualna s projektom 2013. godine, jer se tada počelo više govoriti o održivoj mobilnosti. Izgrađene su stanice za bicikle, zatim električne punionice kojima su građani mogli besplatno puniti svoje električne ili hibridne aute.


Tako je danas u sklopu projekta Low Carb predstavljena i puštena u rad stanica za punjenje električkih autobusa Busko i nadograđeni kapaciteti gradskog sustava javnih bicikala Bicko. Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, voditelj projekta Nebojša Kalanj te član uprave Komunalca Goran Međurečan predstavili su razvoj sustava javnog prijevoza električnim busevima te pustili u rad punionice koja se nalazi na području kampusa.

– Nadam se da će u sljedećem financijskom razdoblju i s nacionalnim programima poduzetnici i građani dobiti podlogu kojom će moći puno povoljnije kupovati aute koji su ekološki, odnosno prijevozna sredstva koja su ekološki prihvatljivija za naš grad – kazala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Foto: Ivan Balija
Goran Međurečan // Foto: Ivan Balija

Ukupna vrijednost iznosi oko 350 tisuća kuna.

– Htjeli smo osigurati vlastitu infrastrukturu koja bi služila samo za punjenje električnih vozila, dakle gradskog javnog prijevoza, odnosno dva Busko busa. Na taj način nesmetano provodimo sustav javnog prijevoza. Karakteristična su dva AC punjača kojima će se puniti dva autobusa na električni pogon, te pet pilona za električne bicikle – rekao je voditelj projekta Low Carb Nebojša Kalanj.

Stanica je izgrađena na prostoru kampusa, a u sklopu nje postavljena su dva punjača za električne autobuse te pet novih prihvatnih mjesta za električne bicikle. Posebnost ovog sustava je korištenje energije koja se proizvodi iz fotonaponskih panela koji se nalaze na krovu nadstrešnice.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Sustav se sastoji od obnovljivih izvora energije. Na taj način smanjuju se troškovi korištenja sustava javnog prijevoza.

– Činimo ih troškovno prihvatljivim za grad Koprivnicu i omogućujemo vrlo jeftin sustav javnog prijevoza koji je u ovom trenutku građanima besplatan – rekao je Nebojša Kalanj.

U vlasništvu grada Koprivnice tri su punionice, a nalaze se na TKZ-u, ispred Bazena Cerine i na Trgu Eugena Kumičića, potpuno besplatne za korištenje građanima.

– Osim Buska imamo i i sustav Bicka koji su bili razdvojeni. Sada prelaze u jedan sustav, to je početak sinergije Kampusa i Komunalca. Od 2014. godine bilo je 80.000 posudbi bicikala i oko 2000 korisnika. Zadnje dvije godine Buskom je prevezeno je oko 11 i pol tisuća ljudi. Osim ovog prostora, dogovorili smo i prostor za garaže Busko. To je još jedan napredak – kazao je član uprave Komunalca Goran Međurečan.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...