living lab

FOTO Na Lenišću predstavljen novi sustav pametne javne rasvjete, jedini takav u ovom dijelu Europe

Sustav javne rasvjete na području Living Laba, između ulica Mije Šimeka i Miroslava Krleže na Lenišću, otvoren je i za druga rješenja koja bi trebala doprinijeti daljnjim nastojanjima da Grad na što bolji način iskoristi postojeće resurse i poboljša kvalitetu života građana.

19:14h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U krugu projektnih partnera i suradnika na Lenišću je održano svečano otvorenje Living Lab-a Koprivnica, koji je kao takav jedini u jugoistočnom dijelu Europe.

Grad Koprivnica prvi je u Hrvatskoj uveo ovakvu vrstu suradnje privatnih tvrtki i jedinice lokalne samouprave u području javne rasvjete i pametnih rješenja za gradove. Na vitalnom području grada Koprivnice, u gradskoj četvrti Lenišće, predstavljena su testna polja pametne javne rasvjete.

Rasvjeta ima prirodniju boju svjetla, bolju vidljivost i uštedu veću od 60%.

– Već 10ak godina stalno tražimo neke nove iskorake kad je u pitanju energetska učinkovitost i sve ono što čini jedan grad pametnim, iako stvarno treba jako puno truda da isprezentiramo  građanima koliko je to i važno za budućnost grada, ali ii koliko to pomaže u svakodnevnom životu naših građana. Ako smanjujemo troškove, u ovom slučaju javne rasvjete, sigurno da se to osjeti negdje drugdje za neke druge troškove i potrebe građana. Stoga mi je izuzetno drago da zahvaljujući REA-i Sjever i našim brojnim svjetskim  partnerima pokrećemo ovaj Living Lab gdje očekujemo i 60%-tnu uštedu na ovom punktu javne rasvjete – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Nositelj projekta je Grad Koprivnica, a projektom operativno upravlja Regionalna energetska agencija Sjever. Uz Grad i REA Sjever, ključnu ulogu zauzimaju tehnološki napredna poduzeća, kao partneri ovog projekta.

– Cilj nam je bio da pokušamo na jedan prihvatljiv način za građane i za partnere predstaviti koncept Živućeg laboratorija. Koncept je takav da se može osjetiti ono što netko želi predstaviti. Započeli smo s javnom rasvjetom i dobili smo najbolje partnere – rekao je ravnatelj REA Sjever Ivan Šimić.

Sustav javne rasvjete na području Living Laba, između ulica Mije Šimeka i Miroslava Krleže na Lenišću, otvoren je i za druga rješenja koja bi trebala doprinijeti daljnjim nastojanjima da Grad na što bolji način iskoristi postojeće resurse i poboljša kvalitetu života građana.

Na području živućeg laboratorija očekuje se interakcija i susret partnera projekta koji su ponudili napredna tehnološka rješenja javne rasvjete i koji će kontinuirano unaprjeđivati i uvoditi nove funkcionalnosti, znanstveno-istraživačkih institucija kojima će biti omogućeno provođenje istraživanja za potrebe provođenja znanstveno-istraživačkih aktivnosti, predstavnika javne uprave koji će na jednoj mikro lokaciji moći doživjeti primjenu pametnih gradskih rješenja te građana koji će se moći uvjeriti u mogućnosti i izgled novog sustava rasvjete.

čitam...