KRAJEM SIJEČNJA

FOTO Na spomen području Danica obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Na gradskim stranicama podsjećaju kako je prva žrtva holokausta bio liječnik dr. Željko Selinger koji je u logor Danicu doveden 25. travnja 1941. godine.

10:46h
0
Foto: Grad Koprivnica

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta danas su na spomen području Danica u Koprivnici položeni vijenci i zapaljene svijeće.


Na gradskim stranicama podsjećaju kako je prva žrtva holokausta bio liječnik Željko Selinger koji je u logor Danicu doveden 25. travnja 1941. godine. Ondje je ozlijeđen, ranjen pa početkom kolovoza prebačen u Jasenovac gdje je i ubijen. Najstrašnija noć toga užasnoga razdoblja zbila se s 22. na 23. srpnja 1941. kada je gotovo 350 koprivničkih Židova odvedeno u logor Danica, da bi dan kasnije bili vlakom otpremljeni u Jasenovac, kao i Auschwitz, Loborgrad i ostale.

Od 2005. godine Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja odlukom Ujedinjenih naroda. U ime Grada Koprivnice počast žrtvama odali su zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž uz predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice Rade Prosenjaka i gradske vijećnice Anice Desnica, dok je u ime Židovske općine Koprivnica prisustvovala predsjednica dr. Sanja Švarc Janjanin.

Foto: Grad Koprivnica
Foto: Grad Koprivnica
Foto: Grad Koprivnica
Foto: Grad Koprivnica
Foto: Grad Koprivnica

čitam...