u koprivnici i hlebinama

FOTO Najavljen bogat program Međunarodnog dana muzeja, Čimin: Prvi puta se održava ljetna škola arheologije

Proslava Međunarodnog dana muzeja zatvorit će se otvorenjem Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama gostujućom izložbom. Napravljen je izbor radova koji se nalaze u fundusu Muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu i moći će s razgledati 25 umjetnina poznatih autora naive.

15:00h
0
Foto: Tihana Grašić
Foto: Tihana Grašić

U koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić najavljen je ovogodišnji program 18. Međunarodnog dana muzeja. Pripremljen je bogat program i može se naći za svakoga ponešto.

– Pripremili smo svaki dan barem jedno događanje, ukupno njih osam u šest dana, od ponedjeljka do subote. Započet ćemo s arheološkim istraživanjima na lokalitetu Đurđevac Ošice koja se pod vodstvom Muzeja grada Koprivnice provode već četvrtu sezonu. Posebnost ove sezone jest da ćemo, osim arheoloških iskopavanja koja su otvorena i za javnost, otvoriti i Međunarodnu ljetnu školu arheologije i to u suradnji s Institutom za antropologiju u Zagrebu kao prvu takvu u Hrvatskoj. To znači da ćemo kroz četiri tjedna imati  na terenu 10 studenata antropologije iz SAD-a u pratnji dva profesora. Iskopavanja će potrajati puna dva mjeseca i moguće ih je obići svaki dan – najavio je ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin.

Dodaje da je voditelj ovogodišnjih iskopavanja Ivan Valent kustos arheolog u Muzeju grada Koprivnice. Kako kaže, sredstva su pozamašna ove godine, raspolažu sa sveukupno 230 tisuća kuna i tako velikih iskopavanja u Podravini nije bilo već jako dugo.

– U utorak krećemo s EMA-om, odnosno dio Edukativne muzejske akcije gdje ćemo za četvrti razred Osnovne škole Đuro Ester prirediti edukativno predavanje o gastronomskom stolu koprivničke građanske obitelji Malančec. Kolega Ernečić će ispričati sve one pikanterije koje su se događale za samim stolom obitelji Malančec, nešto o čemu često ne govorimo, već je ovo možda prilika da se osvrnemo na to kako je građanski sloj Koprivnice početkom 20. stoljeća blagovao u Koprivnici – nastavlja Čimin.

Foto: Tihana Grašić
Foto: Tihana Grašić

Za srijedu je planirana izložba iz Londona, riječ je o izložbi fotografija Trinaestoro. To je grupa profesionalnih fotografa i amatera koji su već izlagali u Hrvatskoj. Izložba će biti u koprivničkoj Sinagogi.

– U četvrtak organiziramo edukativnu šetnju užim centrom Koprivnice, odnosno Turneju od muzeja do muzeja. Cilj nam je upoznati javnost s onim skrivenim zbirkama koje se nalaze oko nas. Počet ćemo s Muzejom u ljekarni, zatim idemo do Galerije Mijo Kovačić, Galerija Koprivnica, Muzej Grada Koprivnice, Franjevački samostan svetog Antuna Padovanskog i završavamo u Muzeju prehrane Podravka. Zamislili smo da to bude lagana neformalna šetnja gdje se može propitkivati o stanju tih zbirki i našim planovima sa svakom pojedinom među njima – nastavlja.

U petak se otvara Izložba Pet i pol Romana Baričevića.

– To je broj koji označava vrijeme koje je prošlo od smrti ovog domaćeg autora i odlučili smo za tu obljetnicu predstaviti radove koji se inače čuvaju u našem fundusu. Riječ je o uljima na platnu i crtežima, ali i veliki broj radova koji se čuvaju u privatnim zbirkama i vjerujemo da ih posjetitelji nisu imali prilike vidjeti. Međunarodni dan muzeja nam ove godine pada u subotu. Započinjemo dan s tradicijskim podravskim doručkom ispred Galerije Koprivnica koji ćemo pripremiti u suradnji s Podravkom. Galerija će taj dan raditi do 21 sat, svi sadržaji će biti besplatni i svi ćemo biti na raspolaganju posjetiteljima – najavila je muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec.

Proslava Međunarodnog dana muzeja zatvorit će se otvorenjem Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama gostujućom izložbom. Napravljen je izbor radova koji se nalaze u fundusu Muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu i moći će s razgledati 25 umjetnina poznatih autora naive.

Foto: Tihana Grašić
Foto: Tihana Grašić

čitam...
Loading...