auto i karting klub podravina

FOTO Najbolji sportaš Grada Koprivnice i trostruki prvak Hrvatske Ivo Matić zbog prave ljubavi propušta i ljetovanja i zimovanja: Žao mi je što Tisaj i Mulvaj više ne voze, bile bi to dobre utrke

Iskoristi desetak vikenda za treninge i utrke, a potrebno je i dosta vremena za organizirati to sve. Otkrio nam je da njegova supruga to sve jako dobro podnosi, a njoj pripada veliki dio zasluga i osvojenih nagrada.

19:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Titula najuspješnijeg sportaša Grada Koprivnice u 2017. godini jučer je pripala Ivi Matiću, članu Auto i karting kluba Podravina. Gospodin Matić nekoliko je puta bio nominiran za tu nagradu, ali ovo je prvi puta da je osvojio titulu najboljeg. Osvajač je brojnih utrka diljem Hrvatske, Slovenije i i Italije. Prošle godine primio je nagradu Zlatna kaciga koja mu je dodijeljena na temelju trećeg uzastopnog osvajanja naslova prvaka Hrvatske! Ugostio nas je u svom uredu prepunom trofeja, odmah do doma i radione u Kunovec Bregu. Inače, Ivo Matić vlasnik je autolimarskog i autolakirerskog obrta Matić.

– Počeo sam s kartingom 2006. godine, prošlo je evo 12 godina. Danas imam 46 godina. Natječem se u s muškarcima od 32 godine nadalje. Zapravo, Leon Zelenko i ja vozimo zajedno dva natjecanja, prvenstvo Hrvatske i Sportstil kup. Različite su kategorije, težine i jačine motora – započeo je.

Njegov automobil, karting, ima dvotaktni motor od 35 konjskih snaga te postiže brzinu do 150 km/h na otvorenim stazama. Ivo si zbog troškova, a i potrebnog predznanja, gotovo sve na bolidu sam popravlja i mijenja.

– Godinama sam želio voziti karting, ali situacija nije dozvoljavala. Vozio sam se prije iz hobija, ali 2005. sam kupio karting i krenuo polako u to. Teško je reći koliko ulaganja iziskuje ovaj sport. Svaki sport kojim se pošteno želite baviti traži ulaganje – rekao je.

Foto: Matija Gudlin
Ivo Matić sa svojim najnovijim priznanjima // Foto: Matija Gudlin

Što se tiče usklađivanja obaveza, Ivo kaže kako on ne ide na ljetovanje, ali ni na zimovanje. Iskoristi desetak vikenda za treninge i utrke, a potrebno je i dosta vremena za organizirati to sve. Otkrio nam je da njegova supruga to sve jako dobro podnosi, a njoj pripada veliki dio zasluga i osvojenih nagrada.

– Nastojim otići dan prije utrke na stazu kako bi ju upoznao, jer nemam vremena preko tjedna. Sport kao i svaki drugi, ima svoja pravila i suce. Zabranjeno je namjerno dodirivanje, a prednji branici napravljeni su tako da padnu ako dođe do jačeg kontakta te vas odmah diskvalificiraju – objasnio je Ivo Matić.

Foto: Matija Gudlin
I van staze osvaja razne nagrade // Foto: Matija Gudlin

Plan za tekuću godinu jest opet voziti i obraniti osvojene naslove, ali Svjetsko prvenstvo nažalost još je uvijek nedostižno.

– Prije nekoliko godina stekao sam pravo odlaska, ali zbog posla i financijske situacije nisam mogao otići. Prvenstvo traje dva tjedna, a kad sam ja trebao ići, ono je bilo u New Orleansu u Americi, a drugi puta u Egiptu. Ove godine vozi se u Brazilu krajem studenog – rekao je osvajač brojnih utrka.

Foto: Matija Gudlin
Sa svojim trofejima // Foto: Matija Gudlin

Ivo Matić u Koprivnici ima dvojicu kolega, oni su Konrad Mulvaj i Hrvoje Tisaj, koji još ponekad odvoze poneku utrku. Žao mu je što oni više ne voze jer to su stari ‘fajteri’, godinama se poznaju i bili su dobra ekipa. Na razini Hrvatske svi su dobro društvo i međusobno se poznaju i cijene.

– Karting se promijenio u zadnjih desetak godina, nije to skupo kao nekad. Motor ima blokadu na 14 tisuća okretaja. U biti, svi motori bi trebali biti isti. Ono što svatko može sebi dorađivati, to je pritisak guma, ‘špur’ i ostalo. Gume bi trebalo mijenjati svaku utrku, a jedan set guma košta oko 160 eura, zapravo ovisi o proizvođaču – dodao je.

Financijski od kartinga nema koristi, kaže Ivo. Sve se to radi iz ljubavi prema sportu. Najdraža staza Ive Matića jest u Novom Marofu, ona najbrža. Ovaj zaljubljenik u brzinu u najboljim godinama obećao nam je da će nastojati obraniti naslov najboljeg sportaša Grada Koprivnice, ali to ne ovisi samo o njemu. Mi mu želimo puno sreće u nadolazećim utrkama.