Podravski motivi

FOTO Najveća manifestacija naive pretvorit će park u trodnevno uživanje u vrhunskoj umjetnosti, tradiciji, glazbi i gastronomiji

Renesansni festival je naša najveća manifestacija, ali Podravski motivi su najznačajnija. Kao što želimo biti grad snažnog europskog duha, želimo biti i grad koji baštini svoju tradiciju, od koje je sve nastalo, rekao je Jakšić.

13:52h
0
Foto: Matija Gudlin

Najveća manifestacija posvećena naivnoj umjetnosti, Podravski motivi, otvara se ovoga petka u koprivničkom Gradskom parku.

Treći puta središte manifestacije bit će park, a za sve zainteresirane pripremljeni su brojni sadržaji, uz izložbu i prodaju slika naivaca. Tako će se moći vidjeti i različiti stari zanati i tradicionalni obrti, okupljene će zabavljati glazbenici, a bit će i mnoštvo događanja posvećenih ovogodišnjoj glavnoj temi – medu.

– Ove godine odlučili smo odrediti temu da malo osvježimo Podravske motive. Nije to prvi puta, prije nekoliko godina imali smo temu trstine i to je prilično dobro prošlo – pojasnio je direktor koprivničke Turističke zajednice Renato Labazan.

Radovi su već počeli // Foto: Matija Gudlin

U realizaciji te teme pomoći će i pčelarska udruga Lipa, čiji je predsjednik Zdenko Lončarić naglasio da je riječ o nastavku suradnje između udruge i grada Koprivnice.

– Ovo je nastavak priče Medeni doručak koju smo provodili u dječjim vrtićima. U ovogodišnjoj suradnji s Turističkom zajednicom pokrenuli smo temu nestanka pčela u svijetu, kako bi osvijestili građane o tom problemu. Na Podravskim motivima moći ćemo vidjeti muzejske primjerke pčelarske opreme, održavat će se radionice o pčelarstvu, a bit će i predavanje o vrstama meda, otvoreno za sve zainteresirane – opisao je Lončarić.

Osim toga, posjetitelji će se moći osladiti raznim delicijama, od medenjaka koje će peći udruge žena pa do hrane Podravkinih promotora kulinarstva.

Za Motive posebno je osmišljena i maskota pčelice, koja će sigurno oduševiti najmlađe, a oni će joj moći odabrati i ime ubacivanjem prijedloga u kutiju.

Manifestacija će imati i humanitarnu notu zahvaljujući udruzi podravkinih volontera Puls, a prikupljat će se sredstva namijenjena terapijskom jahanju.

Foto: Matija Gudlin

Važnost ove tradicionalne kulturne manifestacije istaknuo je i gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Renesansni festival je naša najveća manifestacija, ali Podravski motivi su najznačajnija. Kao što želimo biti grad snažnog europskog duha, želimo biti i grad koji baštini svoju tradiciju, od koje je sve nastalo. Ova tri dana prisjećat ćemo se naših tradicionalnih zanata, naivnog slikarstva i svih onih ljudi koji su se odricali da bi stvorili ovakav razvijen grad kakav danas imamo. Moramo ih se prisjećati jer je to dug koji nosimo prema njima, ali i dug koji imamo prema generacijama koje dolaze nakon nas. Ako se pretvorimo u elitističko društvo koje samo gleda profit i nećemo se osvrtati ni na naivce, ni na poljoprivrednike, ni na sve one koji su radili da bi danas imali ono što imamo, za 40 godina će netko tako reći da im ne trebamo ni mi ni, u konačnici, grad Koprivnica – smatra Jakšić.

Pokrovitelji manifestacije su i Sloga podravska trgovina i Podravski Mlin, a njihova je uloga, između ostalog, osigurati brašno za dječju radionicu na kojoj se rade medenjaci.

Posebno nas veseli “medena” tema ovogodšnjih Motiva na kojima će se, uz ionako bogat sadržaj, održati i dječja radionica na kojoj će djeca moći sama izraditi medenjake. Ponosni smo što će se uz najfiniji domaći med koristiti​ i naše Bakino brašno Podravskog mlina. Sigurni smo da će medenjaci biti za prste polizati i jedva ih čekamo probati – rekla je Nina Kamber-Muminović ispred Sloge.

Dodajmo i da će ključeve grada na otvaranju ovogodišnjih Podravskih motiva preuzeti slikar Nikola Večenaj.

Cijeli program Podravskih motiva možete vidjeti ovdje.

čitam...
Loading...