MALA ŠKOLA GLAGOLJICE

FOTO Nakon dvije godine provođenja projekta u Tratinčici predstavljen priručnik Zbuk(ajmo) glagoljicu

Inga Seme Stojanović, recenzentica priručnika, naglasila ja pri predstavljanju kako je priručnik nova vrijednost kulturnoj baštini putem kojeg će djeca i odrasli moći proširiti svoja znanja.

15:40h
0
Foto: koprivnica.hr

U gradskom dječjem vrtiću Tratinčica, objektu Loptica, danas je predstavljen priručnik Zbuk(ajmo) glagoljicu proizašao iz dvogodišnjeg projekta Mala škola glagoljice. Isti se u koprivničkom vrtiću počeo provoditi prošle pedagoške godine u dvije skupine polaznika predškolskog uzrasta, a ove je godine nastavljen s djecom iste dobne skupine.

Kako je istaknula ravnateljica Tratinčice Ida Šipek, projekt je pokrenut u suradnji vrtića s djelatnicima Muzeja Grada Koprivnice. Djeci su se u samome startu plasirale priče o seobi Hrvata, osnovama glagoljice te brojni napjevi skriptiranog pisma.

– Dobili smo jedan kvalitetan priručnik koji će nekome tko je zainteresiran za glagoljicu ponuditi sve potrebne informacije na jednome mjestu – rekla je Šipek te dodala kako će ga sigurno koristiti brojne odgojne i obrazovne ustanove.

Inga Seme Stojanović, recenzentica priručnika, naglasila ja pri predstavljanju kako je priručnik nova vrijednost kulturnoj baštini putem kojeg će djeca i odrasli moći proširiti svoja znanja. Kako je rekla, glagoljica slovi kao dar čovječanstvu naših krajeva, a legenda o njoj kaže da će svatko tko nasumce uzme njenih nekoliko slova dobiti odgovor o vlastitom poslanju na Zemlji.

– Mi kao Grad nastojimo podržavati sve naše ustanove kojima smo osnivači pa tako i DV Tratinčica koji svake godine proizvede neku novu aktivnost i program, na veliko zadovoljstvo djece i njihovih roditelja. Zahvaljujem se dječjem vrtiću Tratinčica, Klubu Tratinčica i našoj županiji koji su pomogli da se realizira ovaj prekrasan projekt – rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

Predstavljanju su uz odgojiteljice Ivanu Jakupić, Nataliju Kušek, Mariju Mesarić, Vesnu Pelesk, Gordanu Škundrić i Željku Turk koje kao autorice potpisuju priručnik, prisustvovali i bivši sudionici projekta, a danas polaznici prvih razreda osnovnih škola sa svojim učiteljicama. U ime Koprivničko-križevačke županije čestitke i zahvale na ovom projektu okupljenima je uputio zamjenik župana Ratimir Ljubić.

čitam...