Obilježavanje 20 godina obrtničke komore

FOTO Nakon gotovo 20 godina zaustavljen je pad broja obrtnika u županiji, Zvonko Pecikozić: Bili smo zadnja komora u Hrvatskoj, no znali smo razvijati odnose

Obrtnička komora na početku je imala više od 2000 obrtnika, a od tada je uslijedio višegodišnji pad koji se zaustavio u 2016. godini.

17:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije danas je obilježila 20. godina rada svečanošću u koprivničkom Pučkom otvorenom učilištu.


Brojni uglednici, političari, gospodarstvenici i obrtnici uz prigodne govore i dodjelu zahvalnica i godišnjih priznanja prisjetili su se dugogodišnjeg djelovanja Obrtničke komore, ali su se dotaknuli i izazova koji u sadašnjosti i budućnosti čekaju obrnike i poduzetnike.

– Komoru smo osnovali prije 20 godina, i to kao zadnja županija u Hrvatskoj. Bili smo oprezni, nismo znali hoćemo li moći funkcioirati s brojem obrtnika koji je tada bio registriran u županiji. S obzirom na njihov mali broj, shvatili smo da možemo raditi samo ako razvijamo partnerske odnose na lokalnoj razini te ako imamo dobre odnose s našom krovnom organizacijom i resornim ministarstvima, da moramo promicati interese obrtnika te da moramo stručno raditi ako želimo dati što veći doprinos gospodarstvu ove županije – rekao je na početku predsjednik Obrtničke komore Koprivničko- križevačke županije Zvonko Pecikozić.

Župan Darko Koren tijekom godina promatrao je rad Obrtničke komore i kaže kako je svjestan koliko ta institucija znači za županiju.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Svaki od nas političara može u ovakvim prigodama reći nekoliko suvislih i lijepih riječi, no razlika je u tome izgovara li ih netko samo zbog prigode ili zbog toga što osjeća njihovu važnost i značaj. Vjerujte mi da spadam u tu drugu skupinu. Već sam 17 godina na funkcijama u županiji i vidim izuzetnu povezanost Obrtničke komore i same županije. Uloga komore je zaista velika i o njoj trebaju suditi sami obrtnici, no i svi mi bilo kako povezani s njome – smatra Koren.

Obrtnička komora na početku je imala više od 2000 obrtnika, a od tada je uslijedio višegodišnji pad koji se zaustavio u 2016. godini. Trenutno postoji 1250 obrtnika, a u obrtništvima je zaposleno oko 3500 radnika. U 2016. godini obrtnici u županiji ostvarili su više od milijardu i 100 milijuna kuna prihoda. Komora osigurava obrtnicima sudjelovanje u različitim sajmovima, sudjeluje u promociji strukovnog obrazovanja i deficitarnih zanimanja te educira i provodi ispite, licenciranja i obrazovne programe.

čitam...