Svečano otvorenje

FOTO Nakon Reciklažnog dvorišta, u planu je sortirnica i kompostište

18:30h
0
Otvorenje reciklažnog dvorišta u Đurđevcu // Foto: Matija Gudlin
Otvorenje Reciklažnog dvorišta u Đurđevcu // Foto: Matija Gudlin

Na Reciklažnom dvorištu sakupljat će se preko 30 vrsta  otpada od papira, plastike, stakla metala te problematičnog otpada kao što su lijekovi, ulja, akumulatori, baterije, tekstil – rekao je Zdravko Lenardić, direktor Komunalnih usluga Đurđevac.

Svečano otvorenje Reciklažnog dvorišta na odlagalištu otpada Peski u Đurđevcu, održano je danas, u petak.

Vrpcu su prerezali Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca, uz pomoć Branka Sobote, načelnika općine Kalinovac.

– Đurđevac pokazuje da unatoč teškoj situaciji može ispunjavati sve zakonom predviđene pretpostavke za održivo gospodarenje otpadom. Ponosni smo što je s nama u projektu okolnih sedam općina, što je jedinstveni primjer – rekao je prilikom otvorenja Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca.

Otvorenje reciklažnog dvorišta u Đurđevcu // Foto: Matija Gudlin
Rezanje vrpce // Foto: Matija Gudlin

Uz Đurđevac, partneri na projektu su općine Podravske Sesvete, Kalinovac, Novo Virje, Virje, Molve, Ferdinandovac i Kloštar Podravski.

– Na Reciklažnom dvorištu sakupljat će se preko 30 vrsta  otpada od papira, plastike, stakla metala te problematičnog otpada kao što su lijekovi, ulja, akumulatori, baterije, tekstil – rekao je Zdravko Lenardić, direktor Komunalnih usluga Đurđevac.

U konačnici je najavio i nova zapošljavanja uvođenjem sortirnice gdje bi se sakupljeni otpad sortirao po skupinama da se dobiju bolji rezultati i postigne njegova tržišna cijena da se kvalitetno unovči.  U planu je i kompostište za biootpad.

– Prema Fondu za zaštitu okoliša uputili smo zahtjev da nam se odobri sufinanciranje mobilnih reciklažnih dvorišta koja bi rasporedili na područje okolnih općina, a obzirom na veliku razvedenost naselja, riječ je o njih 36. Prijedlog je pozdravljen, jer je riječ o ekonomičnom pristupu – najavio je gradonačelnik.

Dodao je kako su u fondu bili ugodno iznenađeni ovakvim prijedlogom, jer je praksa da svi zasebno rješavaju ta pitanja, što je preskupo i za Fond i za državu.

– Suradnja između grada i općine je dobra, a preko Reciklažnog dvorišta bit će  još bolja. Veseli me namjera otvaranja kompostišta jer imamo potrebe za zbrinjavanjem biootpada. Smatram da financijski nije opravdana gradnja u svakoj općini, nego jedna za više nas, koji ćemo na taj način riješavati svoje probleme s otpadom – kazao je Branko Sobota, načelnik Kalinovca.

Radovi na izgradnji Reciklažnog dvorišta počeli lani u studenom, a vrijednost radova je 3.070.000 kuna, koje financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 80 posto, dok preostali dio financira Koprivničko-križevačka županija i grad Đurđevac.

čitam...
Loading...