CENTAR KOMPETENTNOSTI

FOTO Napreduju novi prostori Obrtničke škole, Koren: Ispunili smo uvjete u strukovnom obrazovanju, u planu je gradnja nove Srednje škole

Protekli tjedan posjetili su Strukovnu školu Đurđevac koja je, također, dio projekta.

12:21h
0
Foto: Marko Dedić

Nakon što su protekli tjedan obišli radove u Strukovnoj školi Đurđevac, koji se obavljaju u sklopu projekta Centra kompetentnosti, danas je isto učinjeno u Obrtničkoj školi Koprivnica. Koprivničko-križevački župan Darko Koren nakon obilaska gradilišta kazao je kako je “iznenađen razinom do koje je projekt, odnosno objekt napravljen.”

– U financijskom smislu, izvedeno je oko 25 posto radova, dok je u fizičkom puno više jer se ostalih 75 posto u dobrome dijelu odnosi na skupu oprema koja će podići iznos – izjavio je Koren, zadovoljan tijekom radova.

Završetak projekta očekuje se kroz deset mjeseci otkako je krenuo, a u ovome su trenutku prošla četiri. Podsjetio je kako je Centar kompetentnosti projekt vrijedan 70 milijuna kuna, od čega 60 milijuna dolazi iz fondova Europske unije, a deset iz proračuna Županije.

– Ovdje se izvode radovi vrijedni 24 milijuna kuna, a u Đurđevcu 8,6 milijuna kuna. Uz pet školskih-sportskih dvorana vrijednosti oko 70 milijuna kuna, uz manje investicije, u ovoga se trenutka u sektor obrazovanja u županiji investira oko 160 milijuna kuna – zaključio je Koren.

Darko Koren // Foto: Marko Dedić

Voditelj projekta Domagoj Masnec potvrdio je kako se sve odvija prema planu.

– Cilj je završiti konstrukciju tijekom rujna, a to ćemo i uspjeti. S obzirom na to da se kanalizacija spaja na postojeću, imali smo puno posla odrađenog prije početka same školske godine. Nije bilo problema oko početka školske godine – potvrdio je Masnec, dodavši kako trenutno izvršavaju radove na prvome dijelu krovišta, a krov će biti zelene boje, te se obavljaju žbukanje, instalaterski radovi i ostalo.

Domagoj Masnec // Foto: Marko Dedić

U ime Obrtničke škole govorio je Saša Seretin, ujedno administrator projekta i član projektnog tima CEKOM-a.

– Objekt je od velikog značaja za školu. Znamo u kakvim su uvjetima trenutno učenici zbog nedostatka opreme i prostora. S novih 1800 metara kvadratnih prostora dobit ćemo sedam učionica, četiri kabineta, četiri laboratorija i najnoviju opremu. Time smo napravili velik iskorak u radu s učenicima – govorio je Seretin.

Foto: Marko Dedić

Na upit znače li radovi na trenutnom zdanju koprivničke Obrtničke škole odustajanje od projekta izgradnje nove škole, župan je istaknuo kako su prije 15 i više godina u trenutnoj zgradi škole radile tri škole, uz Obrtničku i Srednju školu bila je Gimnazija. Novom zgradom Gimnazije riješena je jedna trećina toga problema, a ostale su Srednja i Obrtnička.

– Naš je stav da pitanje strukovnog obrazovanje i Obrtničke škole, izgradnjom ovoga objekta i pratećih prostora za strukovno obrazovanje, ne moramo potezati idućih 20 godina. Jedino mogu obećati da tada neću biti župan. Time smo ispunili sve uvjete kada govorimo o strukovnom obrazovanju, ali smo naša mišljenja i strategiju usmjerili u pravcu eventualne izgradnje nove Srednje škole kako bismo odvojili postojeće dvije – objasnio je Koren.

Prema tome, nova se Obrtnička škola neće graditi, a ostaje pitanje gdje bi se smjestila nova Srednja škola.

Nada se kako su tako svoju strategiju uskladili s Gradskom upravom i gradonačelnikom Mišelom Jakšićem.

– Mi, kao osnivači, zastupamo razmišljanje k novoj Srednjoj školi na prostoru koji je svojevremeno kroz pravo građenja bio dan i rezerviran za gradnju Obrtničke ili drugom prostoru. To je, također, pitanje koje moramo usuglasiti s Gradom Koprivnicom – zaključio je Koren.

Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić