Završetak akcije Mobilni=Uključeni

FOTO Naša županija jedina ima taxi vozila prilagođena osobama s invaliditetom

14:50h
0
Ustrajnost se isplatila // Foto: Matija Gudlin

Vozilo može primiti četiri osobe u kolicima, a po pitanju cijene prijevoza trećinu plaća korisnik što iznosi dvije kune po kilometru, dok ostatak sufinanciraju Grad i spomenute općine.

Predstavljena je elektro-hidraulična podizna rampa ugrađena u kombi vozilo koprivničke Taxi službe Sunce, a kupljena iz sredstava prikupljenih kroz humanitarnu akciju MOBILNI=UKLJUČENI u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Udruge uzorne seoske žene.

Akcija je završila još početkom lipnja, no bilo je potrebno još neko vrijeme do nabave i ugradnje u kupljeno vozilo.

– Svi pitaju zašto baš Taxi Sunce. Odgovor je – zato što su oni jedini bili voljni za tako nešto. Drugi jednostavno nisu dovoljno senzibilizirani da bi bili zainteresirani – rekla je Marija Mraz, predsjednica Udruge Bolje sutra.

– Kako u našoj županiji živi oko 1000 osoba u kolicima, malo je reći kolika je potreba za ovakvim vozilima. Javni prijevoz je nepristupačan utoliko što ni autobusi ni vlakovi nisu prilagođeni tim ljudima – objasnila je M. Mraz i istaknula kako je najveća potreba bila za stanovnike sela, krajeva koji su brežuljkasti i nepristupačni zbog čega godinama nisu izašli iz kuće.

Rampa u taxiju Sunce // Foto: Matija Gudlin
Rampa u taxiju Sunce // Foto: Matija Gudlin

– Obavljali su samo najosnovniju potrebu odlaska doktoru, ali odlazak frizeru, plaćanje računa, nabavka namirnica ili razonoda za njih su bili neizvedivi – ispričala je predsjednica Udruge uvjerena kako će im ovakvo vozilo sada to omogućiti.

Radi se o drugom vozilu opremljenom za osobe s invaliditetom u županiji, dok je prvo u upotrebi sedam godina.

– Ovo definitivno nije dovoljno, a i za osiguravanje ove usluge uložili smo nadljudske napore te mislim da smo uz Zagreb, jedina županija koja ima ovakvu uslugu u zemlji – riječi su M. Mraz, te je napomenula kako su opremanje vozila sufinancirali samo Grad Koprivnica te općine Gola, Novigrad Podravski i Koprivnički Ivanec.

– Vrlo teško dopiremo do načelnika. Jednostavno ne razumiju potrebe starijih građana i osoba s invaliditetom te su odbili uvesti ovu socijalnu uslugu u svoje općine – zaključak je M. Mraz.

Marija Mraz // Foto: Matija Gudlin
Marija Mraz // Foto: Matija Gudlin

Vozilo može primiti četiri osobe u kolicima, a po pitanju cijene prijevoza trećinu plaća korisnik što iznosi dvije kune po kilometru, dok ostatak sufinanciraju Grad i spomenute općine.

Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić nije skrivala zadovoljstvo rezultatima četveromjesečne akcije, ali isto tako ni nezadovoljstvo onima bez sluha.

– Nisu se odazvali akciji svi oni koji bi to trebali po prirodi stvari, ali neka to bude njima na savjesti. Bilo je teško, no ima još uvijek dobrih ljudi i bitno je da smo mi zajedničkim snagama uz mnogo požrtvovnosti, snage i entuzijazma uspjeli u svojoj misiji – rekla je V. Rupčić i dodala kako potrebu za nečim takvim može shvatiti samo onaj koji se našao u situaciji da ne može hodati, kao što je ona u jednom razdoblju života, ili mu netko iz obitelji ne može.

Zahvalila je Stoji Dujaković i njenoj Taxi službi Sunce, kao i firmi Multipartner iz Rijeke čija rampa i jest, a koja je rampu prodala uz veliki popust, kako prikupljena sredstva od 36.000 kuna nisu bila dostatna u odnosu na punu cijenu. Isto tako, pozvala je sve općine i gradove da se odazovu trajnoj akciji za sufinanciranje.

čitam...