Zimska služba krenula s radom

FOTO Nedjeljko Potroško: Do 15 centimetara snijega i za snježnih padalina nismo obvezni izaći van s ralicama, niti čistiti do “crnog”

16:00h
0
Zimska služba najspremnija ikad // Foto: Matija Gudlin

Uvijek valja ponoviti da se, bez obzira na stupanj prednosti, ceste, nogostupi i pješačko-biciklističke staze u nadležnosti Grada, čiste radi osiguranja prohodnosti, a ne do “crnog” te se za trajanja padalina čišćenje ne predviđa.

Sa sutrašnjim datumom službeno započinje sezona zimskog održavanja nerazvrstanih cesta te drugih prometnica i površina, prema programu Komunalca. Prema riječima v.d. gradonačelnika Mišela Jakšića, Grad odnosno zimska služba ove je godine spremnija nego ikada dosad.

– Ipak, nikad ne možemo znati kakve količine padalina nas mogu zaskočiti, pa ćemo se morati preslagivati u hodu kao što je bilo puno puta dosad, jer ima mnogo situacija na koje ne možemo utjecati. Primjerice, prošle se godine odmah u startu dogodio jedan tehnički kvar koji je automatski izokrenuo cijeli sustav čišćenja snijega – objašnjava Jakšić.

Kako kaže, pripremljeno je 500 tona soli što bi trebalo biti dostatno za 252 kilometra koprivničkih prometnica, što cesta za automobile, kamione i slično, što 99 kilometara pješačko-biciklističkih staza.

Snage zimske službe // Foto: Matija Gudlin
Snage zimske službe // Foto: Matija Gudlin

Nerazvrstane ceste te pješačko-biciklističke staze koje spadaju pod grad Koprivnicu čisti Koming, a Komunalac čisti samo pješačke staze na području grada. Ostale ceste koje spadaju pod Hrvatske ceste čiste ostali.

Koming je za neka prigradska naselja uzeo kooperante, a na raspolaganju ima 11 traktora, tri utovarivača, dva gredera i devet kamiona.

Sredstva kojima zimska služba raspolaže poprilično su neodređena.

Teško je govoriti o budžetu za zimsko održavanje, jer sve ovisi o potrebama, odnosno je li zima bila duža ili kraća. Zadnjih godinu-dvije čak smo sredstva prenašali, jer se nije sve potrošilo – rekao je Jakšić.

O funkcioniranju zimske službe ispričao nam je nadležni Nedjeljko Potroško, direktor Kominga.

– Osim što se bavi održavanjem cesta, zimska služba djeluje i preventivno kao, primjerice, protekle noći koja je bila vrlo hladna. Tako da smo već u subotu krenuli s održavanjem – uputio nas je Potroško i objasnio kako postoje tri stupnja održavanja cesta.

Prvi stupanj podrazumijeva samo održavanje postojeće situacije, drugi stupanj mora biti gotov osam sati po završetku padalina, a treći 24 sata po njihovom završetku.

Nedjeljko Potroško iz Kominga // Foto: Matija Gudlin
Nedjeljko Potroško iz Kominga // Foto: Matija Gudlin

– Međutim, već unaprijed znamo kad počne zima, da svi zaborave na te stupnjeve, jer žele da cesta uvijek bude crna odnosno čista do dna, i da se po njoj može prometovati kao da nije zima te što bezbolnije i brže stići na posao i s posla – iz iskustva govori Potroško.

Zimska služba do 15 centimetara snijega nije obvezna izaći van s ralicama, nego samo s posipačima, jer se računa da je prohodnost osigurana uz upotrebu zimske opreme. Međutim, kako Potroško kaže, Koming i s jednim i drugim obično izlazi i ranije.

Uvijek valja ponoviti da se, bez obzira na stupanj prednosti, ceste, nogostupi i pješačko-biciklističke staze u nadležnosti Grada, čiste radi osiguranja prohodnosti, a ne do “crnog” te se za trajanja padalina čišćenje ne predviđa. Također, šljunčani odnosno makadamski putovi se ne sole kako se ne bi narušila njihova stabilnost.

Biciklisti bi trebali imati na umu da prvih dana nakon snježnih padalina odnosno ako dođe do poledice ili stvaranja leda, za njih nije moguće osigurati sigurne uvjete prometovanja te se pješačko-biciklističke staze čiste samo za pješake.

Iz Grada i Kominga, građanima se uvijek ponavlja apel da stave zimske gume i lance, a da vozila neprilagođena zimskim uvjetima maknu s ceste kako ne bi otežavala održavanje cesta. Također, vlasnici ne smiju ostavljati vozila na kolnim ulazima, cestama, nogostupima i ostalim stazama te time ometati rad zimske službe.

Spremni i za čišćenje pješačkih i biciklističkih staza // Foto: Matija Gudlin
Spremni i za čišćenje pješačkih i biciklističkih staza // Foto: Matija Gudlin

– Svi bi građani trebali očistiti nogostup ispred svoje kuće, iako to većinom odrađuje Komunalac, jer se rijetko tko odluči uzeti lopatu u ruke – napomenuli su i Jakšić i Potroško.

Čišćenje snijega i leda, također se odnosi se na vlasnike te korisnike i stanare zgrada i kioska, a isto tako vlasnici i održavatelji zgrada uz pločnik, dužni su uklanjati odnosno spriječiti odronjavanje snijega i leda s krovova na pločnik.

Što se tiče prioritetnih dijelova grada doznajemo da u strogom centru čiste samo kamioni s ralicama, dok traktori odmah zalaze i u prigradska naselja. Uglavnom se sve se čisti odmah, osim možda nekih sporednih puteva u području gorica.

– Ipak, ralica ne može biti baš u svakoj minuti na svakom dijelu trase. Svaka ralica ima 2-3 sata da obiđe svoj rajon, tako da se u nekom trenutku na nekom dijelu može dogoditi malo teža prohodnost, stoga molimo građane za razumijevanje i strpljenje – umiruje Potroško, upoznat sa svakogodišnjom nervozom građana.

Napomenuo je kako u službi postoji uvijek dežurni djelatnik te ih se uvijek može dobiti na brojeve mobitela komunalnih redara 098/249-289 te 098/952-5137 i broj telefona Komunalca 251-819.

Sezona djelovanja zimske službe trajat će do 15. travnja 2017. godine.

čitam...