Svi se sjatili u Koprivnicu

FOTO Nema političara koji se ovoga vikenda nije vratio u renesansno doba

10:29h
0
Ivana Maletić, Damir Felak i mladi HDZ-ovci // Foto: Mirko Hanžeković

Da ste uzeli listu bilo koje veće stranke za drugu izbornu jedinicu i naslijepo uboli prstom na neko ime, ogromne su šanse da ste tu osobu mogli vidjeti kako tijekom vikenda vrluda renesansnim bedemima.

Najveći, najbolji, najposjećeniji dosad… Mnogi epiteti vežu se uz ovogodišnji Renesansni festival u Koprivnici, ali bez sumnje se istaknuo i po još nečemu – posjetilo ga je najviše političara od njegovog osnutka.

Da ste uzeli listu bilo koje veće stranke za drugu izbornu jedinicu i naslijepo uboli prstom na neko ime, ogromne su šanse da ste tu osobu mogli vidjeti kako tijekom vikenda vrluda renesansnim bedemima. Najzapaženiji su bili posjeti dvaju šefova HDZ-a i SDP-a, Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića. Dok je Plenković unaprijed osigurao da svi znaju da će doći na festival i svoj posjet iskoristio za izjave medijima, Milanović se nanajavljeno samo pojavio i družio se s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem. Očito je renesansna bila idealno doba da zakopaju ratne sjekire i skupa popiju koju čašicu.

Andrej Plenković na Renesansnom festivalu
Andrej Plenković na Renesansnom Festivalu // Foto: Ivan Brkić

Božo Petrov iz MOST-a također je festival iskoristio za predizbornu promociju i raspričao se o temama koje su se protezale od suradnje s drugim strankama do Podravke i Piškornice.

Naravno, gdje su veliki šefovi, tu su i ostali. Predvodnica liste HDZ-a za drugu izbornu jedinicu Ivana Maletić, lokalni vođe HDZ-a Darko Sobota i Damir Felak, za sada nezavisni Branko Hrg, svi su oni iskoristili ovo događanje da se biračima pokažu u nešto opuštenijem svjetlu nego što to inače imaju priliku.

Sveprisutna HNS-ova Anka Mrak-Taritaš s liste Narodne koalicije nije propustila Renesansni festival, kao ni bilo koje drugo događanje u okolici, te je nastavila raditi na građenju imidža ležerne i pristupačne političarke.

Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca i drugi na listi Milana Bandića, također je viđen negdje između sela gubavaca i štanda s lepinjama.

Zoran Milanovic na Renesansnom festivalu
Zoran Milanović, Gordan Maras i Mišel Jakšić // Foto: Ivan Brkić

Za razliku od svojih kolega s liste Narodne koalicije, Milivoja Androlića i Gordane Sobol, koji su se izmiješali s gužvom i razgledali raznovrsnu ponudu, SDP-ovac Gordan Maras iskoristio je jedinstven posjet šahovske legende Garija Kasparova kako bi s njim odmjerio snage za pločom. Rezultat je, kao što obično kažu, u takvim egzibicijama potpuno nevažan, ali ga nije bilo teško predvidjeti – brzinska pobjeda ruskog velemajstora.

Ipak, najugledniji gost među njima bio je bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji nije odolio šarmu davnih vremena te je i on pohodio ovu manifestaciju. Naprosto čudi što se nije pojavila i Kolinda Grabar-Kitarović.

Točan broj posjetitelja za ovogodišnji Renesansni festival još se ne zna. Budući da se u vezi prošlogodišnjeg izdanja barata brojkom od 50-ak tisuća posjetitelja, zahvaljujući predizbornoj injekciji političkih figura i svite koja ih je pratila, nije pretjerano zaključiti da je taj broj ovoga puta i premašen.

čitam...