9.1 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
Home Fotogalerije FOTO/VIDEO Neobičnom izložbom u mrtvačnici koprivnički fotografi čuvaju trenutke zapisane u prošlosti

FOTO/VIDEO Neobičnom izložbom u mrtvačnici koprivnički fotografi čuvaju trenutke zapisane u prošlosti

0
FOTO/VIDEO Neobičnom izložbom u mrtvačnici koprivnički fotografi čuvaju trenutke zapisane u prošlosti
Matija Gudlin, Ivan Brkić i Mario Kos u izložbenom prostoru // Foto: Kristina Kos

Između fotografija i gradskih groblja postoji čitav niz slojevitih veza, no ona najvažnija su sjećanja. Kameni spomenici prošlosti i fotografski zapisi svojevrsni su muzeji trenutaka zapisanih u prošlosti, čuvanju sjećanja na trenutke koji su zauvijek prošli i osoba kojih više nema, uvela nas je Draženka Jalšić Ernešić, kustosica izložbe u nesvakidašnju izložbu fotografija koprivničkog groblja i to u prostoru stare mrtvačnice.

Upravo je taj prostor nekada bio dom vrtlara Ivana Mačeka, koji je groblju dao sadašnji hortikulturni izgled, po čemu je ono, osim povijesnih spomenika, i posebno.

– Prvi su ukopi vršeni 1830-ih godina, dok mi imamo službene zapise iz 1936. godine. Izložbu smo organizirali povodom tjedna upoznavanja groblja, manifestacije koja se održavanja diljem Europe tijekom mjeseca svibnja. Komunalac se uključio kao član udruge ASCE, međunarodne europske udruge značajnih povijesnih groblja – rekla nam je Josipa Loinjak, poslovođa na groblju.

Izložbu je otvorila dogradonačelnica Melita Samoborec, a svoje je fotografije s motivima gradskog groblja Pri Svetom Duhu izložilo sedam fotografa: Tina Antolić, Mario Periša, Bojan Koštić, Mario Vargović te čak tri službena fotografa portala ePodravina – Ivan Brkić, Matija Gudlin i Mario Kos.

– Dok Matija Gudlin kroz dokumentarnu fotografiju bilježi emotivne trenutke na groblju, Mario Kos i Ivan Brkić snimali su groblje na noć kad smo najemotivnije povezani s mrtvima, Svim svetima, kad je groblje osvijetljeno lampionima, što su dvije potpuno različite poetike i priče. Brkić dugim ekspozicijama snima duhove, dok je Kos snimio groblje kao grad mrtvih, grad koji ima formu velikih gradova i u njemu leži snaga emocija i prostora – rekla je D. Jalšić Ernečić.

Ovo je prva izložba u mrtvačnici, a Draženka J. Ernečič kaže da postoji neki romantičarski i svečani naboj ispričanim fotografskim pričama.

Je li tome tako, zaključite sami, izložba je otvorena do 3. lipnja.

https://www.facebook.com/epodravina/videos/10156419705429173/

Draženka Jalšoć Ernečić, Melita Samoborec i Josipa Loinjak // Foto: Matija Gudlin
Kustosica izložbe s autorima fotografija

Foto: Ivan Brkić
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Sesvete groblje Svi Sveti Koprivnica
Iz nešto drugačije perspektive// Foto: Mario Kos
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime