Spomenik hrvatskoj slobodi

FOTO-VIDEO Uz neskrivene emocije branitelja i obitelji stradalih i nestalih otkriven spomenik posvećen onima koji su nas zauvijek zadužili

14:57h
0
Svečanost otkrivanja Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje Domovinskog rata
Otkrivanje spomenika // Foto: Matija Gudlin

Na početku ovog svečanog događaja pročitana su imena svih stradalih i nestalih u Domovinskom ratu, a nakon otkrivanja, golubove mira pustili su unuci stradalih u ratu.

Da Koprivnica živi za nestalu, no ne i zaboravljenu generaciju, koja je krenula po istinu i krvlju nas branila te ostvarila put prema oslobođenju, svjedočilo je današnje svečano otkrivanje spomenika braniteljima, na sam Dan koprivničkih branitelja.

Spomenik hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskoj rata na Florijanskom trgu otkrili su članovi obitelji poginulih branitelja, a cijela je ceremonija bila izrazito emotivna za sve koji su na bilo koji način sudjelovali u Domovinskom ratu te i za građane koje su branitelji zauvijek zadužili.

Svečanost otkrivanja Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje Domovinskog rata
Golubove mira pustili su unuci stradalih u Domovinskom ratu // Foto: Matija Gudlin

Na početku ovog svečanog događaja pročitana su imena svih stradalih i nestalih u Domovinskom ratu, a nakon otkrivanja, golubove mira pustili su unuci stradalih u ratu.

General Mladen Markač u svom je energičnom govoru, kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, prenio njenu poruku, posebnu zahvalu hrvatskim veteranima i građanima koji su se junački oduprijeli srbočetničkoj agresiji i ostali vjerni domovini.

Svečanosti cijele ceremonije doprinijela je izvedba hrvatske himne od strane mališana Osnovne škole Đuro Ester, a vokalna skupina Kadenca izvela je skladbe Croatio iz duše te ljubim te Ne dirajte mi ravnicu.

– O učešću Koprivnice u Domovinskom ratu najbolje govore imena smrtno stradalih i nestalih branitelja. Nema bojišta na kojem ih nije bilo te građani trebaju biti ponosni na ovaj spomenik. Danas se unosi zla krv među branitelje, a konačno rješenje za ovaj spomenik je kompromisno. Spomenik je čuvar uspomena i sjećanja te podsjetnik na ratne strahote koje neka se nikad ne ponove. Hvala svima koji su su doprinijeli pobjedi u Domovinskom ratu – rekao je Ivica Jurenec,  ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Policijske uprave koprivničko-križevačke Ban.

Svečanost otkrivanja Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje Domovinskog rata
Spomenik braniteljima // Foto: Matija Gudlin

Svima koji su dali vlastite živote i zdravlje te nam omogućili da danas ponosno slavimo Dan koprivničkih braitelja, zahvalio je vršitelj dužnosti gradonačelnika Mišel Jakšić.

– Ne samo da ste oslobodili Hrvatsku, nego ste omogućili da rat do nas ni ne dođe. Samim time, mogli smo se razvijati bolje od nekih drugih gradova, a vjerujem i da dolazi vrijeme kad o ratu nećemo pričati kroz prizmu politike – rekao je on.

Zaključio je kako je pobjeda temelj moderne i neovisne Koprivnice i Hrvatske te zahvalio predstavnicima braniteljskih udruga i odbora i bivšoj gradonačelnici Vesni Želježnjak što su uložili trud, elan te zajedničkim dijalogom doveli do ovog parka koji već živi s građanima.

Župan Darko Koren istaknuo je kako su branitelji temelj suvremene Hrvatske, kao i njihove obitelji čija su srca trajno ranjena gubitkom nekoga od najmilijih.

Svečanost otkrivanja Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje Domovinskog rata
Polaganje vijenaca od članova obitelji stradalih u ratu // Foto: Matija Gudlin

– Ovo je jedna od rijetkih prilika kada smo svi na jednoj strani, kao i za vrijeme rata. Da tada nismo bili, ne bi bilo ni ovoga danas. Zato hvala svima koji su stvarali državu kakvu smo sanjali. Potrebno je da taj duh jedinstva donesemo i u današnje vrijeme – rekao je Koren.

Ministar branitelja Tomo Medved napomenuo je kako je Domovinski rat simbol pobjede i poruka kako se brani domovina.

– Sinovi Podravine dragovoljno su stali pod barjak novonastale Hrvatske države i ostvarili snove naroda. Koprivnica je u tome imala velik doprinos, a na žalost velik je dio dao svoje živote. Branitelji, Koprivnica, Podravka, Podravina, njima u čast je uređen ovaj park, a njegova je vrijednost zajednička ideja civilnih vlasti, udruga i ministarstva branitelja – rekao je ministar.

Dodao je kako je društvo danas podijeljeno, a jedinstvo je naša najveća snaga i garancija slobode u Domovinskom ratu te sve pozvao na empatiju prema onima čiji su članovi obitelji za to dali svoj život.

Svečanost otkrivanja Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje Domovinskog rata
Emotivan događaj za obitelji branitelja // Foto: Matija Gudlin

General Mladen Markač napomenuo je da se moramo prisjetiti dana kada je naša država pogođena od strane srpskih agresora.

– Uzeli smo oružje u ruke i krenuli u obranu svojeg doma, obitelji i domovine. Agresori su htjeli na našem teritoriju stvoriti veliku Srbiju, a branitelji to nisu dozvolili. Konačno nas je priznao cijeli svijet jer je vidio da imamo jasnu želju imati svoju, neovisnu državu. Nakon rata, svijet je rekao da smo imali nečasni rat, optuženi smo za ono što nismo učinili, a mi smo dokazali da je Hrvatska imala obramben, častan i oslobodilački rat – bio je jasan general.

Rekao je i kako Hrvatska danas hoda pognuta.

– Vrijeme je da stavimo glave skupa i da podignemo Hrvatsku te jasno zacrtamo i ostvarimo svoje ciljeve, jer živimo u najboljoj i najljepšoj zemlji na svijetu, koju smo platitli krvlju – zaključio je Markač.

Na kraju ceremonije vijence su položila izaslanstva predsjednice RH, Vlade, županije, zapovjednika koprivničkih postrojbi, stradalničkih udruga te grada Koprivnice.

 

Otkrivanje spomenika i puštanje bijelih golubicaSvečanost otkrivanja Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje Domovinskog rata

Posted by Epodravina.hr on Friday, September 30, 2016

Govor generala Mladena MarkačaSvečanost otkrivanja Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje Domovinskog rata // Govor generala Mladena Markača

Posted by Epodravina.hr on Friday, September 30, 2016

Prikaz ceremonijalno-počasnih aktivnostiPrikaz ceremonijalno-počasnih aktivnosti

Posted by Epodravina.hr on Friday, September 30, 2016

 

 

 

 

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW