Studenti i maturanti

FOTO Neven Jakopčić na Sajmu studija: Želim upisati FER i postati programer

17:10h
0
13. Sajam studija u Križevcima // FOTO: Admir Sinani
13. Sajam studija u Križevcima // FOTO: Admir Sinani

U Gimnaziji I.Z.Dijankovečkoga u Križevcima održan je 13. Sajam studija namijenjen križevačkim maturantima u potrazi za informacijama koje se tiču upisa na studije i visoke škole na različita hrvatska sveučilišta.

Križevački maturanti mogli su iz prve ruke, od budućih kolega studenata, saznati sve informacije o studijima koje bi voljeli upisati. U sklopu sajma, uvodno predavanje održala je Elena Tašner ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje upoznavši gimnazijalce s aktualnim stanjem na tržištu rada.


Maturantima se obratio i predsjednik udruge P.O.I.N.T. Mario Rajn istaknuvši kako je jako bitno da se u lokalnoj zajednici mogu direktno razmjenjivati iskustva i dojmovi studenata s maturantima. Nakon predavanja, maturanti su se spustili u aulu gimnazije gdje su obišli studente koji su sjedili za stolovima s natpisima fakulteta koje su predstavljali i spremno odgovarali na sva znatiželjna pitanja budućih kolega.

O budućim planovima i na kojem se fakultetu vide, upitali smo troje maturanata koje smo sreli u obilasku sajma.

– Idem u 4d matematičke gimnazije i želim ići na Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER). Želim postati programer, to mi je zanimljivo,  a i zanimanje je jako traženo – ispričao nam je Neven Jakopčić.

Raspoložen za razgovor bio je i Dominik Jurković, maturant tehničke škole u Bjelovaru u kojoj pohađa smjer računalstvo.

– Želim nastaviti svoje obrazovanje na FER-u, to me zanima već par godina i također se želim baviti programiranjem – odgovorio je Dominik i pokazao kako se tehnički fakulteti sve više nameću kao odabir mladih srednjoškolaca.

Budući studenti Neven, Dominik i Iva // FOTO: Admir Sinani

Nešto drugačijim putem želi krenuti Iva Hendelja.

– Idem u opću gimnaziju u Križevcima, četvrti sam razred. Želim studirati logopediju ili rehabilitaciju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, prvo iz razloga jer je to jako traženo, a i zanima me rad s djecom – ispričala nam je Iva svoje planove.

Sajam studija je projekt udruge P.O.I.N.T. koji se provodi u višegodišnjoj suradnji s križevačkom gimnazijom koju su predstavljali ravnatelj Zoran Kovač i profesorica Sanela Štubelj. Projekt je je prošle godine uvršten među primjere dobre prakse od strane Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Koordinator sajma Damjan Tkalec izrazio je zadovoljstvo posjetom i organizacijom.

– Iznimno sam zadovoljan ovim izdanjem Sajma studija. Bio je velik odaziv, posebno studenata kojih je došlo oko pedesetak. Srednjoškolci su se dobro informirali počevši s uvodnim predavanjima Elene Tašner s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i bivših učenica, a kasnije i kroz razgovor sa studentima – prenio je Damjan svoje dojmove.

čitam...