Piškornica u žarištu interesa

FOTO Nezavisni izrazili zabrinutost oko planova za Piškornicu, Danijela Glavosek Kovačić: RCGO ne bi trebao zaživjeti, čini štetu i zdravlju i okolišu

Tražimo od svih suvlasnika preispitivanje projekta i zaustavljanje u samom začetku. U drugim centrima poput Marišćine veliki su problemi, a tamo će se graditi i spalionica. To je i logičan slijed jer bez spalionice nema ekonomskog učinka, rekao je Siniša Bosanac.

16:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Nezavisna koprivnička vijećnica Danijela Glavosek Kovačić, uz Marijana Šiška, Sinišu Bosanca i Miodraga Maričića, danas je izrazila zabrinutost planovima oko nastavka realizacije Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.


U svom obraćanju medijima, Glavosek Kovačić pohvalila je donošenje plana za gospodarenje otpadom, no i pokudila gradsku upravu zbog kašnjenja s tim potezom.

– Hrvatska je propise već donijela prije nekog vremena i naš grad kaska za tim, no slijedimo trendove drugih jedinica lokalne samouprave koje su već donijele svoje planove. Isto tako, raduje nas plan izgradnje sortirnice i reciklažnog dvorišta, no zabrinjava nas projekt RCGO-a. Mislimo da RCGO u ovakvom obliku ne bi trebao zaživjeti jer čini štetu naše, zdravlju i okolišu – izjavila je gradska vijećnica.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Smatra da bi se najprije trebala poštivati hijerarhija gospodarenja otpadom, koju preporučuje i Europska unija, a uključuje sprječavanje nastajanja otpada, ponovno korištenje, recikliranje i tek zatim odlaganje otpada.

Na tom tragu je Marijan Šiško predložio da Koprivnica otvori Centar za ponovnu uporabu.

– Jedna od bitnih stvari je da se dijelovi otpada pretvore u uporabnu vrijednost, time se otpad vraća na tržište kao proizvod. Pomogla bi web aplikacija koja bi olakšala razmjenu stvari koje ljudi nude ili traže. U Centru bi se mogle zaposliti ranjive društvene skupine, a pogodan prostor mogao bi biti kampus – rekao je Šiško.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Miodrag Maričić i Siniša Bosanac iz Građanske inicijative Koprivnica kakvu zaslužujemo bili su još oštriji u osudi projekta na Piškornici. Bosanac je jasno iznio što očekuju od vladajućih u vezi odlagališta.

– Iznenadilo nas je što je gradonačelnik izjavio da bi Komunalac mogao rukovoditi dijelom RCGO-a. Mi težimo tome da građani imaju što kvalitetniji i zdraviji život, a RCGO je suprotnost tome. Tražimo od svih suvlasnika preispitivanje projekta i zaustavljanje u samom začetku. U drugim centrima poput Marišćine veliki su problemi, a tamo će se graditi i spalionica. To je i logičan slijed jer bez spalionice nema ekonomskog učinka. U Piškornici je zapunjen kapacitet i pitanje je gdje će idućih mjeseci građani Koprivnice odlagati otpad – upozorio je Bosanac.

čitam...