Dani Svete Ane

FOTO Ni kiša nije omela uživanje u slasnoj svetojanskoj zlevanki

10:15h
0
Foto: djurdjevac.hr

Mnogobrojni posjetitelji uživali su u fiš-paprikašu, gulašu i zlevanki uz zvukove tamburaške glazbe.

Ni jutarnja kiša nije omela posjetitelje da se u velikom broju odluče nedjelju provesti u najmanjem i turistički najeksponiranijem đurđevačkom prigradskom naselju Sveta Ana na Danu zlevake, a nije spriječila ni organizatore u nakani da i više nego spremni dočekaju svoje goste.

Jedna je to u nizu priredbi s kojom vrijedni Svetojančani tradicionalno slave svetu Anu, svoju nebesku zaštitnicu.

Na prostoru oko vodenice sve je vrvilo posjetiteljima, a domaći mužikaši su dodatno začinili ugodno druženje uz vodenicu, njene mlinske kotače i slatki starinski kolač, zlevanku.

Poslastice od starinskih sorti kukuruza mljevenog u vodenici bilo je za sve dovoljno, jer kaže predsjednica Udruge žena Svetojanke Natalija Miletić, članice su vrijedno pripremale kolače od ranih jutarnjih sati.

Svetojansku zlevanku kušala je i pohvalila zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica, koja se pridružila Svetojančanima u obilježavanju Dana Svete Ane.

Sudeći po podijeljenom fiš-paprikašu, gulašu i 20 velikih tepsija ispečenih slasnih zlevanki, organizatori Dana zlevanke, svetojanski Mjesni odbor i Udruga žena Svetojanke, mogu biti zadovoljni.

Ivan Pajtak, predsjednik MO, dodao je da se svečanosti za Dane Sv. Ane nastavljaju dalje.

– Već u subotu, 23.srpnja, održati će se svečana sjednica MO Svete Ane, organiziran je koncert Franje Barića i Svetojanski fotomotivi, a u subotu, 30.srpnja organizirana je tradicionalna likovna kolonija podravskih slikara. Dani Sv. Ane završavaju 31. srpnja svečanim misnim slavljem povodom blagdana Svete Ane, rekao je.

čitam...