đurđevački spektakl

FOTO Nikada bogatiji program đurđevačke Picokijade

18:30h
0
Đurđevačka Picokijada // Foto: Matija Gudlin
Đurđevačka Picokijada // Foto: Matija Gudlin

Đurđevačka Picokijada, kulturno-povijesna, tradicijska, gastroenološka, zabavna i sportska manifestacija, ove godine održat će se od 24. do 26. lipnja, a organizatori su pripremili bogat program u kojem će svatko pronaći ponešto za sebe.

– Na dobrom smo tragu da se ovogodišnja Picokijada potvrdi kao ključna manifestacija kontinentalne Hrvatske, a ove godine održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice republike – rekao je Željko Lacković, đurđevački gradonačelnik.

Program Picokijade započinje tjedan dana prije scenskog spektakularnog uprizorenja Legenda o Picokima i to dječjim programom, odnosno programom za najmlađe.

– Organiziramo već tradicionalni festival Kukuriček na kojem će premijerno biti izvedene 22 skladbe, a sudjelovat će 400 malih izvođača iz osam županija. Ovo je prilika da se slavi dječje stvaralaštvo – kazala je Kristina Benko Markovica, zamjenica đurđevačkog gradonačelnika i predsjednica organizacijskog odbora ove manifestacije.

Detaljan program predstavio je Mario Fuček, direktor đurđevačke Turističke zajednice.

– Ove godine radili smo na kvaliteti programa, odnosno da se već svima poznata priča obogati i podigne na jedan viši nivo. Središnji događaj je scenski spektakl uprizorenja legende, ali tu će biti niz aktivnosti poput povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske, povorka aranžiranih kola i prikaz nekadašnjeg načina života – objasnio je Fuček i dodao kako manifestacija košta oko pola milijuna kuna, a 80 posto sufinancira se sponzorima kojih je ove godine preko 50.

Usto, bit će mnogo sportskih događanja, natjecateljskih programa i glazbenih sadržaja.

Zdravko Mihevc, direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, prisjetio se početaka Picokijade i podsjetio kako je ona 2008. godine proglašena europskom destinacijom turističke izvrsnosti.

– Ono što ovu manifestaciju izdvaja od sličnih je to što u njoj sudjeluju ljudi i cijele obitelji. To je jamstvo da će ona opstati bez obzira na sve promjene koje se danas događaju u društvu – zaključio je Mihevc.

Verica Rupčić, predsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, podsjetila je na to da je 2007. godine Legenda o picokima proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom.

Detaljan program dostupan je ovdje.

čitam...