natjecanje mathema

FOTO Njima je matematika zabava, a ne tlaka

14:04h
0
Mathema u Koprivnici // Foto: Mario Kos
Mathema u Koprivnici // Foto: Mario Kos

Jako sam uzbuđena, ovo je jedan od najljepših dana u Koprivnici. Imamo 810 prijavljenih učenika i 200 mentora. Naša udruga je radila na tom projektu godinu dana. Zadaci su oni koji se rade na redovnoj nastavi i logički zadaci. Danas ćemo zaista vidjet koliko tko raspolaže s određenim znanjem iz matematike, rekla je Mara Grašić, predsjednica Udruge mladih koprivničkih matematičara i voditeljica koprivničkog Centra izvrsnosti.

Ekipno natjecanje u matematici Mathema održava se danas, u utorak, u koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović.

Natjecanje je namijenjeno učenicima osnovnih škola, srednjih škola te centara izvrsnosti, a organizator natjecanja je Udruga mladih koprivničkih matematičara.

Mara Grašić // Foto: Mario Kos
Mara Grašić // Foto: Mario Kos

– Jako sam uzbuđena, ovo je jedan od najljepših dana u Koprivnici. Imamo 810 prijavljenih učenika i 200 mentora. Naša udruga je radila na tom projektu godinu dana. Zadaci su oni koji se rade na redovnoj nastavi i logički zadaci. Danas ćemo zaista vidjet koliko tko raspolaže s određenim znanjem iz matematike – rekla je Mara Grašić, predsjednica Udruge mladih koprivničkih matematičara i voditeljica koprivničkog Centra izvrsnosti.

Objasnila je kako ovo nije samo natjecanje već jedno veliko i lijepo druženje. Dodala je kako je interes Koprivničanaca za matematiku veliki, a to potvrđuje i činjenica što se natjecanje prijavilo čak 300 učenika s koprivničkog područja.

Danko Delimar // Foto: Mario Kos
Danko Delimar // Foto: Mario Kos

– Prijavio sam se na natjecanje da mi ne bude dosadno doma i jako volim matematiku. Očekujem da zadaci neće biti onako teški kao na državnom natjecanju, ali da će biti donekle teški. Nisam se previše pripremao. Najteži dio matematike mi je geometrija – istaknuo je Danko Delimar, učenik sedmog razreda iz Koprivnice.

Matematiku jako voli i Anamarija Kolarić, učenica iz škole Hlebine koja se na natjecanje prijavila jer joj matematika jako dobro ide.

Anamarija Kolarić // Foto: Mario Kos
Anamarija Kolarić // Foto: Mario Kos

M. Grašić istaknula je kako se nada da će nakon ovog natjecanja učenici još više zavoljeti matematiku te da će se ova znanost napokon prestati promatrati kao nešto strašno. Popularizacija matematike upravo je jedan od ciljeva Matheme, uz poticanje logičkog mišljenja i matematičkih sposobnost. Zadaci su podijeljeni u kategorije ovisno o razredima, a M. Grašić kaže kako se natječu učenici od trećih razreda osnovne škole pa sve do drugih razreda srednje škole.

Dodala je kako natjecatelja ima iz svih krajeva Hrvatske pa su tako učenici stigli iz primjerice Zagreba, Virovitice i Bjelovara, Varaždina, Daruvara, Čakovca i Križevaca.

Projekt su podržali Grad Koprivnica i Koprivničke-križevačka županija.