knjižnica i čitaonica fran galović

FOTO Noć knjige okupila brojne knjigoljupce

Planirana biciklijada Biciklom od koprivničke Knjižnice do Koprivničkog Ivanca je, nažalost, zbog lošeg vremena otkazana za neku drugu priliku.

09:11h
0

Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica i ove godine uključila se u nacionalnu manifestaciju Noć knjige koja je pokrenuta 2012. godine, kako bi se govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za održavanje manifestacije su i Svjetski dan knjige i autorskih prava i Dan hrvatske knjige.

U Knjižnici i čitaonici Fran Galović Koprivnica organizirane su aktivnosti za razne skupine korisnika.

Čitateljski klub Između redaka koji okuplja odrasle ljubitelje knjige i čitanja Noć knjige 2019. godine obilježio je prisjećanjem na Alana Forda, legendarnog stripovskog junaka koji je ove godine proslavio 50 godina od početka objavljivanja u Italiji. Stariji su se članovi s veseljem prisjetili stripa koji je uvelike utjecao na popularnu kulturu osobito na našim prostorima, a zabavno je bilo prisjetiti se i legendarnih izjava likova, tj. citata koji se i danas često mogu čuti ili vidjeti otisnuti na odjeći, iako većina pripadnika mlađih generacija ne zna odakle potječu.

U skladu s ovogodišnjom temom Noći knjige – omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa – u izlozima Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica postavljena je izložba 101 najutjecajniji lik koji nikada nije živio. Izložba je inspirirana istoimenom knjigom autorskog trojca koji čine Allan Lazar, Dan Karlan i Jeremy Salter. Knjiga započinje listom za koju autori naglašavaju da je posve subjektivna te da se temelji na njihovoj procjeni opsega i snage utjecaja uvrštenih fikcionalnih junaka. Od Svetog Nikole do Buffy, ubojice vampira, od ujaka Sama do čiče Toma, od Sherlocka Holmesa do Jamesa Bonda, ovo je zanimljiv, poučan i beskrajno zabavan kompendij fikcionalnih likova koji su pokretali trendove i utjecali na zbivanja u svijetu, oblikujući popularnu kulturu, ponajprije u Sjedinjenim Američkim Državama iz kojih autori potječu. Knjiga nudi zanimljive priče o najomiljenijim i najomraženijim kulturnim ikonama – o onima koji su ulijevali strah ili izazivali obožavanje te ostavili neizbrisiv trag na našoj civilizaciji. Naša je izložba bila fokusirana na likove čiji je utjecaj primjetan i na našem području i koji su utjecali na našu popularnu kulturu. Izložene su knjige, filmovi i druga knjižnična građa povezana s likovima koji se u nekoliko riječi predstavljaju. Vjerujemo da su svi oni koji su barem nakratko zavirili u naše izloge, mogli uživati u izložbi koja ih je podsjetila na likove koje su možda zaboravili ili motivirala da pročitaju neki od književnih ili pogledaju neki od filmskih klasika koji do sad još nisu došli na red.

Održana je i radionica crtanja stripa pod vodstvom strip crtača i animatora Marka Dješke i asistenciju Križevčanina Ivana Ivanovića. Na radionici su sudjelovali građani svih životnih dobi – od šest godina nadalje i u više od četiri sata uživali u aktivnoj radionici crtanja stripa. Marko Dješka od početka im je objasnio koji su koraci za izradu stripa i na kojim stvarima treba poraditi da bi strip nastao. Sudionici su bili podijeljeni u nekoliko grupa te je svaka grupa zajedničkim snagama prvo kreirala priču, a onda tu priču pretvorila u kratki strip. Na kraju su sudionici kreirali i kratki haiku strip koji su izrađivali spontano – jedna osoba napiše kratki tekst, a sljedeća osoba crta crtež utemeljen na tekstu i tako u brzom  nizu nastaje kratki haiku strip. Radionica stripa prošla je uz obilje smijeha, dobrog raspoloženja i kreativnosti.

Održana je i kreativna radionica Boje, slova i slike u suradnji s Centrom za pružanje usluga u zajednici Svitanje. U radionici je sudjelovalo dvanaest polaznika, a voditeljica je bila Jasminka Vajzović. Djeca su sa zanimanjem slušala slikopriču Tata, kupi mi… iz zbirke Zelene slikoproče autorice Željke Horvat-Vukelja. Glavna junakinja u priči knjigu doživljava kao najboljeg prijatelja, a da su knjige zaista najbolji prijatelji složili su se svi sudionici. Nakon priče , svoju kreativnost i maštovitost polaznici su imali priliku izraziti izradom i oslikavanjem vlastitih označivača stranica.

U obilježavanje ove manifestacije uključila se i Bibliobusna služba kroz razgovor o omiljenim likovima iz priča i čitanjem slikovnice Mrav dobra srca. Kroz ugodno druženje podsjetili su na važnost čitanja i prisjećanja na naše omiljene priče i likove.

Planirana biciklijada Biciklom od koprivničke Knjižnice do Koprivničkog Ivanca je, nažalost, zbog lošeg vremena otkazana za neku drugu priliku.