Iz dnevnika istraživača

FOTO Nove godine u kupaćima

17:00h
0
Iz dnevnika istraživača Goran Šafarek
Iz dnevnika istraživača Goran Šafarek

Badnjak je ondje prava ludnica – većinski Kinezi ne osvrću se previše na kršćanske motive blagdana, ali bome su nahrupili masovno na sve trgovačke centre ove poznate potrošačke svjetske metropole.

Kad čovjek ode na ekspediciju preko zime na dva tri mjeseca, neminovno ga zalome božićno novogodišnji praznici. Već sam pisao kako sam proveo jedan afrički božić, a tjedan dana nakon toga našao sam se u Durbanu, jednom od opasnih velegrada Južne Afrike.

Zaglavio sam tamo nakon što je vođu ekspedicije ugrizla zmija. Uglavnom, ništa spektakularno, večer sam proveo na bazenu uz hostel te na visećoj ležaljci s ostalim gostima.

Nova godina na plaži // Foto: Goran Šafarek

Iduće jutro, iskoristili smo lijep dan i otišli na gradsku plažu. Skupilo se tu dvadesetak tisuća kupača, na pješčanoj plaži iza prvih nebodera.

Gužva neopisiva, kako na pijesku, tako i u vodi. Ipak, red su održavali baywatcheri. Tko bi se udaljio previše među visoke valove, zviždaljkom bi ga opomenuli da se vrati. Istom bi metodom cijelu ekipu vratili kad bi se stvorila prevelika gužva u moru.

Mnogo je mirnije bilo na izoliranom Andamanskom otočju, duboko u Indijskom oceanu. Rijetki putnici ondje zađu, iako su otoci Niel i Havelock sve popularniji. Boravili smo u bungalovima na plaži, preko dana ronili na koraljnim grebenima, preko noći istraživali vodozemce i gmazove.

Blagdanska ludnica u Kini // Foto: Goran Šafarek

Novu godinu proveo sam također u kupaćima. Bila je čak i mala predstava koju su priredili lokalni klinci. Božić smo pak proveli u kršćanskoj obitelji (među većinskim hinduistima). Jednostavna kućica, kao i hrana, ali sa srcem priređena.

Jedne godine Božić u Singapuru, kod kolege s fakulteta koji je tamo radio. Badnjak je ondje prava ludnica – većinski Kinezi ne osvrću se previše na kršćanske motive blagdana, ali bome su nahrupili masovno na sve trgovačke centre ove poznate potrošačke svjetske metropole.

Nova godina tjedan dana kasnije, pak, ulovila me u Borneu, također među Kinezima. U gradu nije bilo baš previše putnika pa smo tu večer proveli u Kineskoj četvrti, uživajući u orijentalnoj hrani, pored akvarija s žabama. Vatromet nije izostao!

Onda sam jednu kombinaciju Božića i Nove godine proveo u Ukrajini, Njemačkoj, Švedskoj…

Intimna atmosfera blagdana na Andamanima // Foto: Goran Šafarek

Loading...