FOTO // Obilježen Svjetski dan romskog jezika

11:58h
0
S obilježavanja Dana romskog jezika u koprivničkoj knjižnici // Foto: KNjižnica i čitaonica

U koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Frana Galovića svečanim je programom obilježen Svjetski dan romskog jezika.

– Vrijedni učenici i njihovi nastavnici iz OŠ Braće Radić, OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog i OŠ Blaža Mađera iz Novigrada Podravskog, PŠ Plavšinac, priredili su zanimljiv program, koji se sastojao od pjesme, plesa i zanimljivih priča o Romima, kao i obiteljskih priča romskih tinejdžera uz prijevode na hrvatski jezik njihovih prijatelja iz razreda – obavještavaju djelatnici knjižnice.

Posjetitelji su imali priliku upoznati romsku kulturu i kroz stihove. Ugodnoj i svečanoj atmosferi pridonio je dječji zbor koji je izveo neslužbenu bajašku himnu Pâduri verđi  i pjesme na romskom i hrvatskom jeziku, uz soliste na gitari i klarinetu. Događaj je upotpunjen plesnim točkama romske plesne skupine koja djeluje u OŠ Braće Radić.

Program je realiziran u suradnji s Udrugom Bolja budućnost iz Reke, čiji je predstavnik Marijan Oršuš pozdravio prisutne, potom Udrugom hrvatskih katolika Bajaša iz Đurđevca i Udrugom Roma Korak po korak Koprivničko-križevačke županije.

– Knjižnica već dugi niz godina posebnu pažnju posvećuje romskoj nacionalnoj manjini kroz svoje socijalno-inkluzivne programe i prigodne programe povodom Svjetskog dana Roma i Svjetskog dana romskog jezika, a zahvaljujući zainteresiranim i vrijednim suradnicima, zasigurno će se takva okupljanja nastaviti i idućih godina – naglasila je Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica knjižnice. 

{vsig}kultura/11-2013/galerija-knjiznica{/vsig}

čitam...