BOROVI I BORIĆI SVUDA OKO NAS

FOTO Obitelj Jazvec već 35 godina puni domove najljepšim božićnim drvcima, Damir Jazvec: Danas su cijene niže nego 90-ih

Inače, običnom boru treba pet do sedam godina da dovoljno izraste i bude spreman za prodaju, s druge strane skupljim varijantama, koje u današnje vrijeme privlače veći broj kupaca treba i deset do dvanaest godina da narastu do dva metra.

13:00h
0
Foto: Sanjin Bojić

Iako nas je ovih dana sunce odlučilo počastiti ne samo svojom pojavom već i toplinom i iako nemamo pravu zimsko-blagdansku atmosferu, sve više i više u raznim dijelovima grada nailazimo na božićna drvca. Da, napokon je počela prodaja borova na gradskim ulicama.

Obitelj Jazvec već se 35 godina bavi uzgojem i prodajom borova. Njihov rasadnik se nalazi u Jagnjedovcu, a prepun je raznih vrsta drvaca. Obična smreka, Pančićeva omorika, nordijska i kanadska jela te srebrni bor dio su njihove ponude. Naš sugovornik Damir Jazvec govori nam kako su nekad prije s prodajom borova kretali već početkom prosinca, razvozili su drva i po raznim selima, a danas je pak situacija drugačija, prodaje kreće u drugoj polovici spomenutog mjeseca. Cijene su danas također niže nego što je to bilo krajem devedesetih, odnosno početkom 2000-ih.

– Najjeftiniji su obični borovi, ovisno o visini, cijene se kreću od 50 do 150 kuna dok za dva metra nordijske ili kanadske jele treba izdvojiti od 200 do 250 kuna – objašnjava nam Jazvec. 

Foto: Sanjin Bojić

Inače, običnom boru treba pet do sedam godina da dovoljno izraste i bude spreman za prodaju, s druge strane skupljim varijantama, koje u današnje vrijeme privlače veći broj kupaca treba i deset do dvanaest godina da narastu do dva metra. Istina je da upravo nordijska jela i srebrni bor sve više svojom ljepotom osvajaju Koprivničance.

– Danas ljudi više ne kupuju borove sa žilama, svi žele da budu odrezani. Ne da se ljudima danas više s time zamarati, presađivati ih, no ima i onih koji ako žele upravo takav bor, dođu kod nas u rasadnik gdje im ga iskopamo – zaključuje Damir Jazvec.

Foto: Sanjin Bojić

Inače, Nordmannova jela, ili kako ju svi zovemo nordijska jela, daleko je najzahvalnije drvce, ima puno glađe iglice od ostalih zbog čega ne bockaju, i u pravilu puno dulje ostaju na grani, pa se ne morate bojati da će se u roku od par dana početi sušiti i opadati. Tako da, s obzirom na to da joj treba i duplo više godina da bude spremna uljepšati prostor vaše kuće u božićnom razdoblju, malo viša cijena je definitivno i opravdana. Jer osim što je lijepa i daje svakom domu posebnu atmosferu, također vam neće stvarati probleme s hrpom iglica na vašim podovima.

Foto: Sanjin Bojić

Male tajne velikih majstora

Estetika je obično glavni faktor u odabiru stabla, no važno je uzeti u obzir i njegovu svježinu. Koliko je drvce svježe, možete i sami saznati ako na primjer lagano prođete rukom po iglicama. Ako ne opadaju i ako su grančice istovremeno i savitljive, znači da je stablo svježe. Važno je uzeti u obzir i dimenzije stabla kako ga ne bi trebali kasnije rezati i prilagođavati prostoru u kojem će biti postavljeno. Također, treba paziti gdje se stablo postavlja što znači da bi definitivno trebali izbjegavati radijatore i izvore topline zbog požara.

Kad sve to provjerite, odaberete svoje savršeno drvce i smjestite ga na savršenu poziciju možete bez ikakvog problema početi razmišljati kakvim će te ga bojama, ukrasima, lampicama, slatkišima, anđelima i zvjezdicama uljepšati.

Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić

 

čitam...