FOTO // Obljetnica preuzimanja vojarne i Dan koprivničkih branitelja prvi put uz mimohod branitelja

15:04h
0
Svečani mimohod branitelja krenuo je iz prostora bivše koprivničke vojarne // Foto: Koprivnica.net

Svečano je u utorak bilo u središtu Koprivnice. Na Zrinskom trgu okupili su se koprivnički branitelji na svečanom obilježavanju 23. obljetnice preuzimanja koprivničke vojarne i Dana koprivničkih branitelja.

Obilježavanje je počelo u jutarnjim satima, misom za žrtve Domovinskog rata u župnoj crkvi svetog Nikole. Potom je palima u obrani domovine odana počast kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Koprivnici, kao i kod Križa života u bivšoj vojarni.

Iz vojarne je u 11 sati po prvi put krenuo mimohod pripadnika 117. brigade i drugih ratnih postrojbi, kao i članova 15-ak udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Neslužbeno smo doznali da je najzaslužniji za ovogodišnji mimohod Ivica Jurenec, predsjednik Odbora za branitelje Gradskog vijeća Koprivnice, koji je na Odboru za obilježavanje preuzmanja vojarne i Dana koprivničkih branitelja predložio izlazak branitelja na ulicu i približavanje branitelja svim građanima.

Na Zrinskom trgu predstavila se Počasna bojna Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske svojim ceremonijalno-počasnim aktivnostima, a zatim je u šatoru ispred Gradske vijećnice održana svečana sjednica koja je počela čitanjem imena 124 poginula i dva nestala branitelja s područja Koprivničko-križevačke županije.

Među gostima se na obilježavanju ovog važnog datuma u koprivničkoj povijesti pojavio i general Mladen Markač, počasni građanin Grada Koprivnice.

Prvi je riječ dobio predsjednik Kriznog štaba Koprivnice iz 1991. godine Nikola Gregur, koji je podsjetio na zajedništvo koje je vladalo tih dana.

– Naši su vojnici ušli u vojarnu i imali su mjesto za pripreme uoči odlaska na ratište. Svi smo bili sretni kad smo gledali te oficire kako napuštaju hrvatsku državu. U to vrijeme smo bili jedinstveni, svaki je dao koliko je mogao na svoj način, prvenstveno branitelji. Ali tu moramo spomenuti i naše gospodarstvo, logistiku, koja je na ovim našim područjima jako dobro funkcionirala. Mi nismo imali nikakvih problema i nije trebalo puno molbi kad se radilo ili o prehrambenim proizvodima od Podravke, gospodin Majdančić rekao je ‘što treba, Podravka je na raspolaganju’. Moramo se sjetiti i drugih firmi, koje su isto tako velikodušno pomagale, od Bilokalnika, pa Pomke s uniformama, Sloge sa cipelama. Praktički smo imali u Koprivnici kompletnu logistiku, ne samo za naše jedinice, nego smo snabdijevali i Hrvatsku vojsku i šire. Svih tih koji su u tome sudjelovali se moramo danas sjetiti i svima njima odati priznanje. Ono što mi je danas bilo posebno lijepo i fascinantno i ono što mora ući u tradiciju je mimohod od vojarne do centra grada. Mislim da je lijepo i da je red da se branitelji pokažu. Mislim da je lijepo i da naši sugrađani, a pogotovo mladi ili djeca, vide te branitelje, da mogu od svojih roditelja onda saznati što su bili i što su radili ti branitelji, a ne da nam neke udruge a la Dokumenta objavljuju svoje istine o Domovinskom ratu. Ako to ne budemo radili mi, neće ni nitko drugi – istaknuo je Nikola Gregur.

Pukovnik Milan Jurić podsjetio je kako je neprijateljska vojska iz Koprivnice otišla bez ispaljenog metka i bez žrtava, za razliku od okolnih gradova u kojima je bilo borbi.

– Krizni stožer danima je pregovarao s tadašnjim garnizonom, ali srećom, razum je prevladao – kazao je Jurić.

U vojarni je bilo i više od 40 tenkova, te velika količina teškog i pješačkog naoružanja. Većina toga bila je oštećena, ali je oružje ipak bilo od koristi u obrani domovine. U vojarni je ubrzo osnovana 117. brigada, koja je najviše djelovala na zapadnoslavonskom ratištu.

– Ostvarili smo san, imamo svoju Hrvatsku. To je bio stoljetni san, e sad, što smo postigli i do kuda smo stigli najbolje znamo sami. Nadam se da ćemo svojoj djeci, svojim unucima ostaviti bolju Hrvatsku od one u kojoj smo nekad živjeli i u kojoj trenutno živimo. Hvala vam i slava svim palim braniteljima – rekao pukovnik Jurić.

Nazočnima su se obratili i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak te koprivničko-križevački župan Darko Koren. 

{vsig}vijesti/09-2014/galerija-branitelji{/vsig}

čitam...