ušla u pozne godine

FOTO Obrtnička škola Koprivnica proslavila svoj 133. rođendan i desetu obljetnicu sudjelovanja u EU projektima

Uspostavljeno je partnerstvo s 12 ustanova u raznim europskim zemljama, od Slovenije do Španjolske. Sljedeće godine ime naše škole, grada, županije i države čut će se i u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a u Koprivnicu će doći učenici i nastavnici iz Maribora i Švedske.

12:15h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Obrtnička škola Koprivnica danas slavi svoj 133. rođendan. Isto tako, obilježena je i 10. godišnjicu sudjelovanja u europskim projektima mobilnosti. Na početku svečanog programa punoj sportskoj dvorani obratio se ravnatelj Zlatko Martić koji je kazao kako o Obrtničkoj škole govori njeni učenici i projekti koje provodi.

Nekadašnji ravnatelj, danas zamjenik župana, Ratimir Ljubić poželio je svim učenicima uspješno školovanje i Školi sretan rođendan, slično kao i gradonačelnik Mišel Jakšić koji je istaknuo važnost Obrtničke škole za grad Koprivnicu i daljnji uspješni rad.

U povodu svoga Dana Obrtnička škola Koprivnica za posjetitelje je pripremila 19 štandova na kojim su im se raznim izložbama i aktivnostima predstavila zanimanja, aktivi, Humanitarna udruga Šegrtsko srce, Učenička zadruga Zlatne ruke te projekti mobilnosti Škole i partnerske škole iz Velenja i Postojne. Posjetitelji su mogli sudjelovati i okušati se u raznim aktivnostima, a oni najbolji sa sobom su ponijeli i zanimljive nagrade.

Obrtnička škola jedina je u našoj županiji koja se može pohvaliti činjenicom da već deset godina uspješno provodi europske projekte, a uspješnost u tom polju priznata joj je i na europskoj razini.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Od 2009. godine provedeno je deset projekata mobilnosti ukupne vrijednosti 250 tisuća eura. Višetjednu je stručnu praksu i usavršavanje u Sloveniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Španjolskoj i Češkoj obavljao 131 učenik iz 17 zanimanja te osmero nastavnika.

Uspostavljeno je partnerstvo s 12 ustanova u raznim europskim zemljama, od Slovenije do Španjolske. Sljedeće godine ime Obrtničke škole, grada, županije i države čut će se i u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a u Koprivnicu će doći učenici i nastavnici iz Maribora i Švedske.

Škola je aktivna i u Interreg projektima prekogranične suradnje, IPA projektima te projektima Europskog socijalnog fonda, čime je ostvarila važnu suradnju s hrvatskim i stranim partnerima te se suvremeno opremila. U 2018. g. Škola je proglašena Regionalnim centrom Koprivničko-križevačke županije za elektrotehniku i računalstvo, čime će se u dogradnju, opremanje te stručno osposobljavanje i usavršavanje učenika i nastavnika uložiti oko 30 milijuna kuna. U skladu s time Obrtnička škola ove će godine prvi put upisati i novo zanimanje tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom.