puno prašine, malo dima

FOTO Od danas covid potvrde na snazi, provjerili smo kako sve funkcionira na terenu, negdje nisu ni trebale

U poštu sam ušla bez problema , a u Koprivničkom Ivancu nisu me pustili u zgradu bez covid potvrde. Dakle, negdje se pravila primjenjuju, negdje ne i to je pomalo smiješno. Mislim da sve to uopće nije potrebno, mišljenja je Božica

09:30h
0
Foto: Vedran Tkalec

Puno prašine diglo se proteklih dana zbog pregleda covid potvrda prilikom ulaska u javne servise, no situacija na terenu nije bila dramatična. Štoviše, rekli bismo da je uobičajena, svakodnevna i u to smo se uvjerili na licu mjesta. Naime, od sedam ujutro obilazili smo zgrade županijske, odnosno gradske uprave, i nikakvim gužvama ili pregledima nismo svjedočili.

Portir Dražen nam je na ulasku u zgradu županije rekao i razlog.

– Još jučer dobili smo popis svih zaposlenika koji imaju covid potvrde i datum do kojeg im vrijede, tako da nema smisla da im iste pregledavamo. Pregledavat ćemo samo one koji se moraju testirati, baš kao i potvrde onih koje će ovdje dolaziti, a koji nisu zaposlenici ove ustanove – rekao nam je Dražen.

Iako ju je župan dao na uvid, cijepljeni zaposlenici nalaze se na popisu i nisu dužni pokazivati potvrdu // Foto: Vedran Tkalec

Jedina potvrda koju je provjeravao za vrijeme našeg boravka je ona župana Darka Korena.

– Pravila su za sve ista i neovisno o tome što sam na popisu, moja je dužnost covid potvrdu prvi dan dati na uvid – rekao nam je župan.

Nikakvih gužvi, a sukladno tome ni problema, nije bilo ni u zgradi koprivničke gradske uprave. Portir zadužen za covid potvrde, ali i mjerenje temperature, sjedio je u svojoj kućici i samo nam ukratko poručio da sve ide po planu i da se pridržava uputa koje je dobio od nadležnih službi.

Božidar Tukanj spremno nam je pozirao sa svojom potvrdom // Foto: Vedran Tkalec

Nakon toga uputili smo se prema FINA-i, gdje smo naletjeli na Božidara Tukanja, koji je upravo izlazio iz zgrade.

– Platio sam račun bez problema. Dočekao me na ulazu zaštitar koji je pogledao potvrdu i pustio me unutra. Došao sam ranije tako da nije bilo ni gužve, ali općenito mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema – rekao nam je ukratko.

Inače, pred zgradom FINA-e susreli smo i jednog građanina koji nije imao potvrdu pa sukladno tome nije ni mogao ući u zgradu. Za slikanje nije bio raspoložen, ali nam je rekao da ima i većih problema nego što je to covid potvrda. Ipak, rekao nam je da je prebolio koronu, ali da službeni dokaz nema. Na njegovu sreću, djelatnica FINA-e izašla mu je ususret i obavila ono što je on trebao. Točnije, pokupila mu je podatke i za nekoliko minuta donijela natrag van.

U banke u blizini može se ući bez covid potvrde.

Nikolinu Ilić nitko nije tražio potvrdu u pošti // Foto: Vedran Tkalec

Nešto veća gužva bila je ispred pošte, koja svoja vrata za građane otvara u osam sati. Desetak ljudi čekalo je u redu, ali svi su bez problema ušli unutra čim su se vrata otvorila. Nitko ih nije ništa pitao, što nam je potvrdila i Nikolina Ilić.

– Imala sam spremnu covid potvrdu, ali nitko me ništa nije pitao. Ni na ulazu, ni na šalteru – rekla nam je u prolazu.

Isto je prošla i Božica Budin, koja je jutros izvadila potvrdu.

– Evo, tu mi je u torbi, pripremila sam se, ali nije mi trebala. Obavila sam što sam morala bez da me itko išta pitao. No, s druge strane, u Koprivničkom Ivancu nisu me pustili u zgradu bez iste. Dakle, negdje se pravila primjenjuju, negdje ne i to je pomalo smiješno. Mislim da sve to uopće nije potrebno – mišljenja je Božica.

Božica je jutros izvadila potvrdu, ali u pošti joj nije trebala // Foto: Vedran Tkalec

Inače, ispred ulaza u poštu stajali smo 20-ak minuta i većina građana nije imala nikakvih problema, niti ih je itko provjeravao. Međutim, nekolicina njih rekla nam je kako su ih za potvrde pitali tek na šalteru.

Ova Odluka ne primjenjuje se:

– na zaposlenike zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koji obavljaju zdravstvenu djelatnost i na privatne zdravstvene radnike, na prijem pacijenata u zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i kod privatnih zdravstvenih djelatnika te na zaposlenike u djelatnosti socijalne skrbi, na koje se primjenjuju posebne odluke

– na studente prilikom boravka u prostorima visokih učilišta osim ako visoko učilište ne odluči drugačije

– na učenike prilikom boravka u prostorima škola i odgoj­no-ob­razovnih ustanova

– na osobe mlađe od 16 godina

– na osobe koje dovode dijete ili učenika u dječji vrtić ili osnovnu školu ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece i adolescente s posebnim potrebama

– na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe

– na osobe koje u poslovnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dolaze podići svoju EU digitalnu covid-potvrdu

– na osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima

– na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice

– na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv covida-19, a što se dokazuje liječničkom potvrdom – stoji u odluci Nacionalnog stožera.

Naravno, veliki broj covid-potvrda ili potvrda o testiranju, odnosno negativnom testu, podrazumijeva i veliki broj testiranja svih onih koji se cijepiti ne žele. Iz Stožera su rekli da su osigurali 6.500 mjesta za testiranje. Testirat će se kod obiteljskih liječnika, stomatologa… HZZ je objavio popis ustanova i laboratorija u kojima je moguće obaviti testiranje i izdavanje EU potvrda.

Popis takvih ustanova i laboratorija pronađite OVDJE.