FOTO: Održan Međunarodni susret umjetnika u Štaglincu

13:53h
0
100620-staglinec-m


U koprivničkom prigradskom naselju Štaglinec u subotu je održan Međunarodni susret umjetnika „Štaglinec 2010. – Voda”, kojeg je upriličila Umjetnička organizacija Moja zemlja Štaglinec. Događaj je izazvao veliko zanimanje, pa je posjetitelja ove godine bilo više nego lani.

Umjetnička organizacija Moja zemlja Štaglinec djeluje šest godina. Početak je bio 2005. godine, kad su sudjelovali samo Vlasta Delimar, Milan Božić i Ladislav Galeta, no iz godine u godinu povećava se broj sudionika koji sudjeluju sa svojim performansima.

– Svake godine je i više inozemnih umjetnika, jer se informacija o našem djelovanju širi po svijetu. Naši katalozi i video zapisi nalaze se po raznim galerijama i muzejima diljem svijeta. Drastično se promijenio i odnos publike koja nije iz likovnog ili umjetničkog miljea. Primjerice, to su mještani Štaglinca, koji su prepoznali da se ovdje nešto dobro događa, i svake godine dolaze sve više – kazala je Vlasta Delimar, idejna začetnica cijelog projekta.

I ovogodišnji Međunarodni susret umjetnika u Štaglincu održan je pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice, a uz pomoć Koprivničko-križevačke županije, Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Suorganizator je bila Galerija S iz Koprivnice, a sponzori su Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije, Udruga žena Štaglinec te Hrvatski crveni križ Koprivnica.

– Grad Koprivnica nas od prvog dana podržava, i da nije toga, uopće ne bismo mogli raditi. Gradonačelnik je prepoznao to događanje i zaključio da je to vrijedno financirati, a ove godine po prvi put uključilo se i Ministarstvo kulture – rekla je Vlasta Delimar.

Performanse su u Štaglincu održali Đanino Božić, Milan Božić, Pasko Burđelez, Damir Čargonja, Vlasta Delimar, Markita Franulić-fotografije, Željka Gradski, Pino Ivančić, Božo Jurjević, Ivan Šeremet, SU-EN (Švedska), Hans T. Sternudd (Švedska), Katarin Ladik (Mađarska), Akiko Sato (Japan), Tomo Savić Gecan, Zoran Todorović (Srbija), Gordana Zlatanović (Srbija), Antonio Gotovac Laurer- video.

U subotu u podne u koprivničkoj Galeriji S napravljen je uvod u događanja u Štaglincu. Koprivnički akademski slikar Vlatko Vincek izveo je performans „Morbus”, a u prostoru Galerije S otvorena je izložba „Crteži” Marka Tadića, mladog slikara iz Siska koji je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Firenzi.

{vsig}kultura/06-2010/galerija-staglinec{/vsig}

čitam...