prijenos znanja

FOTO Održane edukacijske radionice na temu elektromobilnosti, uspoređeni osmogodišnji troškovi auta na benzin i električnog vozila

Jedna od glavnih zadaća projekta bila je približiti građanima koncept električnog vozila. Osnovno pitanje je isplativost ovakvog vozila koja ovisi o više parametara kao što su navike, broj i raspored punionica te način korištenja električnog vozila s obzirom da je ono ograničeno dosegom vožnje.

08:20h
0

Grad Koprivnica i Regionalna energetska agencija Sjever u sklopu projekta EvCC (Electric vehicle Competence and Experience Centre) su na Sveučilištu Sjever, 31. siječnja i 01. veljače 2019. godine, održali edukacijske radionice na temu elektromobilnosti.

Grad Koprivnica među jedincima lokalne samouprave se smatra pionirom elektromobilnosti u Hrvatskoj. Najbolji pokazatelj je razvoj i implementacija projekta EVcc (Electric Vehicle Competence and Experience Centre, HUHR/1601/3.1.1/0015) unutar programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska uz podršku projektnog partnera REA Sjever iz Koprivnice. Kroz projekt je realizirana kupovina novog električnog vozila, instalacija 3 punionice na stupovima javne rasvjete te promocija elektromobilnosti kroz održavanje edukacijskih radionica info dana električnih vozila gdje su se građani mogli  upoznati sa električnim vozilima.

Cilj edukacijskih radionica bio je prijenos znanja grada Koprivnice ostalim jedinicama lokalne samouprave, kao i privatnom sektoru. Radionicama je ukupno prisustvovalo 50-ak polaznika iz poslovnog i javnog sektora te investitora, a sudjelovali su i studenti diplomskog sveučilišnog studija Održive mobilnosti logistike.

Kroz dva dana održavanja radionica, polaznici su stekli uvid u osnove vozila na električni pogon s pripadajućom infrastrukturom, ali i dobili informacije o barijerama za implementacijom električnih vozila te budućim trendovima u razvoju elektromobilnosti. Polaznici, kao i svi zainteresirani, imali su mogućnost probne vožnje električnim automobilom, Nissan Leaf.

Jedna od glavnih zadaća projekta bila je približiti građanima koncept električnog vozila. Osnovno pitanje je isplativost ovakvog vozila koja ovisi o više parametara kao što su navike, broj i raspored punionica te način korištenja električnog vozila s obzirom da je ono ograničeno dosegom vožnje. REA Sjever provela je financijsku analizu zamjene jednog postojećeg konvencionalnog vozila s benzinskim motorom s vozilom na električni pogon. Analiza je bazirana na prodaji postojećeg benzinskog vozila starog 3 godine i kupovini novog električnog s uključenim poticajima od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 80.000 kuna. Čitav proračun je baziran na period od 8 godina s obzirom da je garancija na bateriju električnog vozila 8 godina.

Proračun isplativosti zamjene benzinskog vozila s električnim

Kako električna vozila imaju općenito manje komponenti, nižu potrošnju, jeftinije gorivo i razne pravne povlastice, javljaju se niži troškovi tehničkog pregleda, auto osiguranja, goriva i održavanja zbog čega je isplativost moguća već nakon 7 godina, dok bi se za 8 godina nalazili u plusu gotovo 19.500 kuna za prikazani primjer. Nakon 8 godina, odnosno isteka garancije na bateriju, pretpostavka je da vrijednost električnog vozila pada na trećinu početne vrijednosti. Povećanjem svijesti o zagađenju okoliša i razvojem tehnologije, električna vozila bi u budućnosti trebala biti sve pristupačnija za svakog građanina uz smanjenje perioda povrata investicije.

čitam...