Unatoč zabrani

FOTO Okružen policijom Keleminec uspio u svom naumu

13:47h
0
Dražen Keleminec i pravaši postavili spomen ploču ustaškom pukovniku // Foto: Marko Murković
Dražen Keleminec i pravaši postavili spomen ploču ustaškom pukovniku // Foto: Marko Murković

Policajci u civilu i uniformama čini se, ipak su bili nemoćni pred pravašima koji su očito bili dobro upućeni u zakonske odredbe te su uspjeli postaviti ploču ustaškom pukovniku Rafaelu Bobanu.

Dražen Keleminec, predsjednik A-HSP-a, sa svojim sljedbenicima postavio je spomen ploču vitezu Rafaelu Bobanu nedaleko gradilištu spomenika Hrvatskim braniteljima na Florijanskom trgu. Policija je nadzirala Trg od ranih jutarnjih sati, a velik broj uniformiranih policajaca izazivao je znatiželjne poglede prolaznika.


Policajci u civilu i uniformama čini se, ipak su bili nemoćni pred pravašima koji su očito bili dobro upućeni u zakonske odredbe te su uspjeli u svojem naumu.

Keleminca i dvadesetak pravaša dočekali su Policajci ispred parka na Florijanskom trgu te su ih usmeno upozorili na činjenicu kako im je zabranjen javni skup od strane Ministarstva unutarnjih poslova, te su zamoljeni da se mirno raziđu kako policija ne bi morala intervenirati. Na to upozorenje Keleminec im je odgovorio kako javnog skupa neće biti te kako će on i njegovih 14 sljedbenika postaviti spomen ploču u parku.

Dražen Keleminec (crni kaput) // Foto: Marko Murković
Dražen Keleminec (crni kaput) // Foto: Marko Murković

– Okupili smo se ovdje kako bi odali počast hrvatskom vitezu i borcu Rafaelu Bobanu, čestitom čovjeku kojem je danas 108. rođendan, a živio je upravo ovdje, u zgradi na Florijanskom trgu od 1943. do 1945. godine. Živimo u demokraciji i imamo pravo na svoje mišljenje. Dok neki štuju i veličaju JNA, Jugoslaviju i kite se zvijezdama petokrakama, mi štujemo našeg viteza koji nikad nije bio osuđen ni za jedan zločin – naglasio je Keleminec.

Dodao je kako smatra da na to pravaši imaju pravo jednako kao i komunisti koji veličaju zločinca Josipa Broza Tita. Nakon kratkog razgovora s policajcima, Dražen Keleminec je odabrao 15 ljudi koji su sa zastavama i spomen pločom Rafaelu Bobanu prodefilirali Trgom i postavili je u parku, zapalili lampaše, izmolili Očenaš i Zdravo Marijo te još jednom u svojem stilu pojasnili razlog svojeg okupljanja.

Pravaši // Foto: Marko Murković
Pravaši // Foto: Marko Murković

– Danas Hrvatskom vladaju oni koji su je 1991. godine razarali. Tada se nismo bojali goloruki krenuti prema tenkovima JNA, s jednom puškom M48. Tako se ni danas, 2015. godine nećemo bojati krenuti prema onima koji će nas tlačiti, jer dok nas nitko ne dira, ni mi nećemo nikoga. Ne možemo se pomiriti s činjenicom da branitelja, pripadnika HOS-a neće biti na spomen ploči uz spomenik koji se gradi. Zbog toga ga ne prihvaćamo i ne želimo – istaknuo je Keleminec.

Do objave ovog teksta nismo dobili službeni odgovor policije zbog čega je unatoč decidiranoj zabrani ministra Ranka Ostojića, pravašima dozvoljeno okupljanje na javnom mjestu i postavljanje spomen ploče Rafaelu Bobanu, ustaškom pukovniku i generalu Oružanih snaga NDH u izbjeglištvu.

Donosimo i detalje obrazloženja zabrane koju je izdao ministar Ostojić:

– S obzirom na to da javno isticanje i veličanje NDH i istaknutih pripadnika ustaškog pokreta, među kojima je bio i Rafael Boban, među građanima izaziva javnu osudu i protivljenje zbog poticaja na nesnošljivost i mržnju na temelju nacionalne i vjerske pripadnosti, moglo bi doći do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira – stoji u obrazloženju ministra Ostojića.

Srećom, do nikakvih nereda nije došlo, a policija je mirno promatrala omanji skup iz prikrajka te je osiguravala mjesto događanja sve dok se pripadnici A-HSP-a nisu razišli. Jedino na što se manji broj građana Koprivnice i slučajnih prolaznika požalio, bilo je nekoliko minuta zastoja u prometu.

čitam...