Suradnja Knjižnice i OŠ Braća Radić

FOTO Kroz Olimpijadu čitanja klinci zavoljeli knjige, a čitanje na ljetnim praznicima više im nije toliko strano

08:30h
0
Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica

Završna svečanost Olimpijade čitanja 2016., ovogodišnjeg pilot projekta Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica i OŠ Braća Radić te dodjela priznanja, održana je na Međunarodni dan pismenosti, 8. rujna, u školskoj knjižnici.

Dodjeli priznanja prisustvovali su učenici 3. a, 3. b i 3.d razreda, njihove učiteljice, knjižničarka i predstavnice koprivničke knjižnice. Ovom prigodom učenici su primili zahvalnice za sudjelovanje u projektu, a najuspješniji razred dobio je i medalje za sjećanje na postignuti uspjeh.

U periodu od 13. lipnja do 5. rujna, učenici su čitali knjige koje su im pripremile knjižničarke, a pročitali su ukupno 181 knjigu. Od ukupno 68 učenika, sudjelovalo je njih 49 te su uglavnom svi izrazili veliko zadovoljstvo ovakvim programom koji ih je potaknuo na čitanje preko ljetnih praznika.

Najčitaniji je bio roman Heidi: klasik za početnike Johanne Spyri, s ukupno 17 posudba, a zatim roman Baš sam hepi! Sanje Pilić te Maša i ljeto iste autorice. Knjige koje su knjižničarke odabrale zabavno su štivo i baš kao stvorene za slobodno vrijeme, a na popis je uvrštena i građa lagana za čitanje, prilagođena djeci s poteškoćama u čitanju.

Sudionici projekta čitali su odabrane naslove s užitkom, a prema anketnom listiću njih 86 posto izrazilo je veliko zadovoljstvo projektom. Cilj je bio osvijestiti učenike da pojam knjige i čitanja nije vezan samo uz obaveznu lektiru, već da je itekako korisno, ali i zabavno čitati u slobodno vrijeme. Time ne samo da se potiče rad moždanih stanica, već djeca uče pravilno komunicirati i prenositi svoja znanja i iskustva.

Zadovoljstvo projektom izrazili su i sami učitelji, ali i roditelji, koji su bili ugodno iznenađeni odazivom djece. Naravno, svrha je bila i poticanje timskog rada, kao i stjecanja navike dolaska u knjižnicu, a roditelje je iznimno razveselila činjenica što su neki učenici ovim poticajem usvojili i samostalno korištenje knjižničnih usluga.

Knjižničarke, inspirirane ovim pozitivnim povratnim informacijama, spremno iščekuju sljedeće ljeto i novu Olimpijadu čitanja, u koju će, nadamo se, biti uključeno još više koprivničkih osnovnoškolaca.

čitam...
Loading...