dan sv. ferdinanda

FOTO Općina Ferdinandovac ne pamti ovako uspješno razdoblje, načelnik Maletić: Ključna je odlična suradnja Općinskog vijeća, svi smo prvo Ferdinančani, onda političari

Ove godine pokrenut je i program pomoći mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje putem kojega za kupnju objekta za stanovanje mogu ostvariti povrat do 30.000 kuna, a za adaptaciju do 20.000 kuna.

16:08h
0
Foto: Jurica Karan

Kao i svake godine, na sam blagdan sv. Ferdinanda općina Ferdinandovac slavi svoj dan. Proslava dana općine krenula je još prošlog tjedna velikim druženjem na mjesnom igralištu pod velikim šatorom, a za zabavni program zadužen je bio TS Dangube.

Samo obilježavanje Dana općine krenulo je prijepodne u 10.30 kada je položen vijenac na ferdinandovačka spomen obilježja te na bistu župnika Ivana Južaka. U 11 sati u crkvi sv. Ferdinanda održana je svečana misa. Na nogometnom igralištu pored crkve u 12.15 sati čak 175 učenika u zrak je pustilo 175 balona u znak obilježavanja 175 godina škole.

U 13 sati svečano je otvorena cesta između Krajnice i Trepči, cesta koja je rekonstruirana u dužini od 2262 metra te je obnovom značajno podignuta kvaliteta života stanovnika općine Ferdinandovac. Načelnik Maletić svečano je otvorio cestu u društvu župana Darka Korena i poželio svim putnicima ovom cestom sretan put. Cestu je posvetio mjesni župnik Daroslav Benjak.

Najsvečaniji događaj bila je svečana sjednica Općinskog vijeća općine Ferdinandovac na koju su, kako to i priliči, stigli mnogi uvaženi gosti. Stigao je župan Darko Koren zajedno s predsjednikom Županijskog vijeća Željkom Pintarom, stigao je i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, načelnik Virja Mirko Perok, načelnik Kloštra Podravskog Siniša Pavlović, načelnik Drnja Petar Dombaj, načelnik susjednog Novog Virja Branko Mesarov, predsjednica županijskog HNS-a Jasmina Pavlović koja je došla u društvu Gorana Pakasina, a s njima je stigla i Jelena Zrinski Berger, glavna tajnica ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i mnogi drugi.

Okupljenima se prvi obratio predsjednik općinskog vijeća Milan Kolar. Istaknuo je kako je u posljednje dvije godine općinsko vijeće napravilo velik posao.

Milan Kolar // Foto: Jurica Karan

– Od konstatiranja sadašnjeg vijeća održano su ukupno 22 radne sjednice na kojima je doneseno 246 akata, a od čega njih 234 jednoglasno. S obzirom na sastav vijeća proizlazi da vijeće sjajno surađuje međusobno i s načelnikom – kazao je Kolar.

Zatim je riječ uzeo načelnik općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić.

– Za prve dvije godine mojega mandata mogu reći da sam zadovoljan, no uvijek se može i bolje. Ono što me posebno veseli jest odlična suradnja i funkcioniranje Općinskog vijeća gdje se svi zajedno ponašamo prije svega kao Ferdinančani, a tek onda kao političari, premda u vijeću participira čak pet političkih opcija. Ta međusobna suradnja sigurno je jednim dijelom doprinijela da je izvršenje Proračuna Općine za 2018. bilo za 70% veće nego za 2017. Kroz ove dvije godine osigurali smo više od 5,4 milijuna kuna mimo izvornog proračuna – započeo je istaknuo rekonstrukciju nerzavrstane ceste Krajnica Trepče koja je otvorena ranije danas. Njena vrijednost je 2 milijuna kuna, a s 85 posto financirala ju je EU i s 15 RH.

I u Dječji vrtić Košutica uložena su značajna sredstva. Zamijenjena je vanjska stolarija i sustav grijanja ukupne vrijednosti 470.000 kuna čime se ostvaruju značajne uštede na plinu. Ovaj projekt sufinanciran je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva za demografiju, obitelj i socijalnu politiku, te KCKŽŽ, ukupno sa skoro 90%. Krenulo se i s modernizacijom rasvjete, postavlja se LED rasvjeta vrijednosti pola milijuna kuna. Obnovljena je i skela Brodić s pomoći Ministarstva pomorstva, prometa i veza – spomenuo je načelnik.

Foto: Jurica Karan

Trenutno se bira izvođač radova koji će energetski obnoviti općinsku zgradu u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja pomaže s 0,9 milijuna kuna. Pred završetkom je izrada projektne dokumentacije za sanaciju odlagališta otpada Orl. Predviđena ukupna vrijednost projekta je oko 7 milijuna kuna. Preko FZOEU ide i nabava kanti sa odvojeno prikupljanje otpada u vrijednosti 120.000 kuna.

Općina Ferdinandovac je dio zajedničkog projekta Zaželi – Brižne žene Podravske kojim su na području Općine zaposlene tri žene koje brinu o 18 korisnika pomoći u kući. Obnavlja se ograda na nogometnom igralištu, postavlja se rasvjeta na pomoćnom terenu. Uredit će se i mjesno groblje, izgraditi pješačka staza. Djelomično će se urediti i Društveni dom, proširit će se i riješiti sanitarni čvor, te će se zamijeniti vanjska stolarija.

– Svi ovi projekti koje radimo imaju za cilj poboljšanje uvjeta života u Općini, ali i različite uštede, prvenstveno na energiji i troškovima održavanja. Između ostalog, općina redovito isplaćuje rodiljne naknade, sufinanciraju se udžbenici za osnovnoškolce, sufinancira se prijevoz za učenike srednjih škola. Studentske stipendije prima 12 studenata sa područja Općine. Financira se rad Dječjeg vrtića Košutica, a pomažemo i školske aktivnosti kao i školsku kuhinju. Umirovljenici sa manjim primanjima i osobe lošijeg imovinskog stanja dobile su i Uskrsnice i Božičnice. Redovito se financiraju udruge sa područja Općine. U Općini se čitavo vrijeme ponašamo racionalno i štedljivo te smo sve projekte za koje je potrebno predfinanciranje uspjeli sami financirati bez zaduženja. Općina nema nikakvih obaveza po kreditima, kao ni dospjelih obaveza prema dobavljačima – pohvalio se Vjekoslav Maletić.

Foto: Jurica Karan

Ove godine pokrenut je i program pomoći mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje putem kojega za kupnju objekta za stanovanje mogu ostvariti povrat do 30.000 kuna, a za adaptaciju do 20.000 kuna.

– Pred svima nam je još puno posla i nadam se da ćemo u budućnosti biti još uspješniji, na dobrobit svih mještana Općine Ferdinandovac – zaključio je on.

U ime pristiglih čelnika okolnih mjesta okupljenima se obratio Mirko Perok, načelnik općine Virje koji je Ferdinandovčanima čestitao njihov dan, dan njihovog zaštitnika i Dan općine.

– Bilo je zaista lijepo slusati o vašem zajedništvu, zbog toga je govor načelnika potrajao dugo. Slušajući pozorno izvješće možete se pohvaliti plodnom godinom, po povlačenju sredstava sa svih strana, možete biti zaista ponosni na sve što ste učinili. Puno je pomogla i Vlada RH, moramo im uvijek biti zahvalni. Tu je i naša Županija koja pomaže programe iz proračuna – zahvalio je Perok.

Župan Darko Koren bio je posebno nadahnut.

Foto: Jurica Karan

– O Ferdinandovcu razmišljam kao da je poseban, posebniji od drugih upravo zbog pristupa koji su danas mnogi uočili. Vas krasi jedno zajedništvo, razumijevanje, suradnja, jedan mir kada govorimo o upravljanju ovom općinom. Mnogi vam mogu pozavidjeti, ali mnogi mogu od vas i učiti. To je jedna neprocjenjiva vrijednost ove sredine i jedna od bitnih stavki za uspješnice kakvim smo svjedočili na video uratku. To treba uvijek naglasiti i pozdraviti. Županija ima svoje programe u koje je općina Ferdinandovac involvirana i koristi mogućnosti koje županijski proračun pruža. U dobar dio uspjeha uključena je i Županija i mi se tome jako veselimo, kao i u svakoj drugoj sredini. Mislim da smo u Ferdinandovcu poseban pomak napravili u školstvu, na zadovoljstvo ravnatelja, djelatnika i učenika donijeli smo vrijednost više našoj važnoj obrazovnoj ustanovi – rekao je Koren i pridružio se čestitkama. Također, župan Koren ispričao je saborske zastupnike koji nisu stigli zbog svečane sjednice koje imaju u Saboru.

Umjesto najavljenog Predraga Štromara stigla je glavna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Jelena Zrinski Berger, koja je ovom prilikom pohvalila suradnju s općinom Ferdinandovac i načelniku svečano uručila ugovor o sufinanciranju uređenja mjesnog groblja.

Tu slavlju nije kraj, jer sve se nastavlja u subotu kada će se na Trgu slobode okupiti Likovna kolonija. Za uvečer u Domu kulture planiran je kulturno-zabavni program gdje će zajedno s gostima nastupiti pjevačko društvo Ferdinand iz Ferdinandovca.

U nedjelju se igra utakmica 4.HNL domaćeg Ferdinandovca protiv virovskog Podravca, a u 20 sati u Domu kulture održat će se predstava Brat sim, brat tam HKUD-a Frankopan iz Ferdinandovca. U srijedu će se u 16 sati održati završna priredba DV Košutica Ferdinandovac, a bit će u Društvenom domu u Ferdinandovcu.

čitam...
Loading...