Sastanak s načelnicima

FOTO Općine dobivaju pomoć u prijavi vrtića, škola, prometnica i drugih projekata na EU fondove, župan Koren: Dolazi vrijeme kada će krediti biti jedina mogućnost investiranja

Cilj je informirati sve jedinice lokalne samouprave o mogućnostima koje nudi HBOR. Treba reći da je u našu županiju temeljem mjere 7 stiglo više od 52 milijuna kuna za izgradnju nerazvrstanih cesta i mi smo treća županija po povlačenju tih sredstava, kaže Koren.

14:33h
0
HBOR Krediti
Foto: Ivan Brkić

Predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) predstavili su županu Darku Korenu, njegovim suradnicima i načelnicima podravsko-prigorskih općina svoje kredite koji im mogu olakšati jedan od trenutno najvećih problema s kojima se suočavaju – predfinanciranje EU projekata.


Naime, kako bi se jedinice lokalne samouprave prijavile neki od projekata koji bi se financirali iz EU fondova, moraju najprije imati financijska sredstva, koja će im se naknadno vratiti iz EU fondova. Drugim riječima, da bi se dobila sredstva iz EU fondova, potrebno je već imati tolika sredstva.

– To je jedan od problema koji je među najčešćim temama na našim radnim sastancima i razmatramo razne mogućnosti da ga riješimo. Cilj je informirati sve jedinice lokalne samouprave o mogućnostima koje nudi HBOR. Treba reći da je u našu županiju temeljem mjere 7 stiglo više od 52 milijuna kuna za izgradnju nerazvrstanih cesta i mi smo treća županija po povlačenju tih sredstava. Bitno je sagledati sve mogućnosti jer ulazimo u razdoblje u kojemu će apliciranje na projekte iz EU biti jedina mogućnost investiranja u naše općine – upozorio je župan Koren.

HBOR Krediti
Foto: Ivan Brkić

Josip Grgić i Senka Jurković iz HBOR-a prezentirali su okupljenima ono što nude po pitanju kreditiranja, a to su krediti od 100.000 do 60 milijuna kuna s rokovima otplate do 15 godina, s fiksnom kamatom od 2,5 posto i bez naplate naknada. Kao što su istaknuli, može ih se iskoristiti za razne projekte poput vrtića, škola, prometnica, domova za starije osobe, energetske obnove, katastarske izmjere i tako dalje.

Ostaje za vidjeti koliko će načelnici koristiti ovu mogućnost, no načelnik Legrada Ivan Sabolić smatra da je to dobra prilika za njegovu općinu.

Ivan Sabolić
Ivan Sabolić // Foto: Ivan Brkić

– Mi smo jedna od jedinica lokalne samouprave koja je dobila sredstva preko mjere 7.2.2 za ceste, u iznosu od oko 1,2 milijuna kuna. To, naravno, ne možemo financirati iz našeg proračuna. Imamo neka iskustva iz prijašnjih projekata za koje smo također uzimali kreditna sredstva, a u to vrijeme smo morali provoditi javnu nabavu, gdje su nam većinom projekti padali, banke nisu bile zainteresirane. No, uz sredstva HBOR-a to smo na kraju uspjeli. Ovo što je danas prezentirano sigurno će nam olakšati povlačenje sredstava, kamate su puno povoljnije nego što su bile prije, a ukinute su i neke naknade koje su nam opterećivale proračun, što je rezultiralo time da nas je sve znalo koštati i više nego što smo na kraju dobili iz Europske unije – pojasnio je načelnik.

U svemu ima ulogu i PORA koja, kako kaže ravnateljica Melita Birčić, pruža besplatnu stručnu i savjetodavnu podršku jedinicama lokalne samouprave kada kandidiraju projekte za EU financiranje.

čitam...