Potpisivanje sporazuma

FOTO Općine Rasinja i Iharosbereny proširili suradnju na sport, turizam i gospodarstvo

Oba načelnika su izrazila zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma jer će se time suradnja podići na višu razinu.

09:10h
0
Foto: Karlo Krušelj

Dana 24. ožujka u prostorijama Društvenog doma u Subotici Podravskoj potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji između Općine Rasinja i Općine Iharosbereny iz Mađarske.


Sporazum su potpisali za Općinu Rasinja načelnik Danimir Kolman, a za Općinu Iharosbereny načelnik Zsirmon Endre uz nazočnost predstavnika obiju općina.

U ime domaćina goste je pozdravio Ivica Jambreušić, predsjednik DVD-a Subotica Podravska.

Potpisivanju Sporazuma prethodilo je desetogodišnje druženje udruga civilnog društva spomenutih dviju općina i pozitivna iskustva inicirala su i formalno potvrđivanje, ali i proširenje suradnje. Do sada se područje djelovanja svodilo uglavnom na razmjenu iskustava na području kulture, a ovim Sporazumom se proširuje na sport, seoski turizam, neke gospodarske djelatnosti kao što je proizvodnja vina i slično, a naročit naglasak dat je na suradnju vatrogasnih zajednica. Između te dvije općine je poveznica obitelj Inkey, koja je u prošla vremena imala posjede i dvorce u Rasinji i Iharosberenyu.

Budući da Općina Iharosbereny ima dobra iskustva u povlačenju novca iz EU jer je dobila znatna sredstva za očuvanje i restauraciju dvorca obitelji Inkey u Iharosberenyu, dogovoreno je da će se zajedničkim nastupom iskoristiti maksimalne mogućnosti za nova sredstva iz EU fondova.

Oba načelnika su izrazila zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma jer će se time suradnja podići na višu razinu.

čitam...