0.7 C
Koprivnica
Srijeda, 6. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
voćarstvo

FOTO OPG Šantić iz Križevaca jedini u županiji nudi uslugu prerade voća s drugih gospodarstava, a njihovi prirodni sokovi od voća i povrća piju se po školama i sve više se traže
F

Moja djeca su najbolji kušači, isprobavaju sokove i džemove, dakle što se njima sviđa, znam da je zaista odlično, kaže Marijana

Ne propustite

Radi pozitivnog učinka kupinova vina na ljudski organizam i zdravlje, križevačka obitelj Šantić odlučila je prije više od desetljeća, točnije 2008. godine, u prigorskom naselju Gorici Miholečkoj, posaditi nasade kupina.

Supružnici Marijana i Tomislav proizvodnju su započeli s 1600 sadnica, a tri godine od sadnje imali su prvi ozbiljniji urod pa su krenuli s proizvodnjom vina od ovih bobica i, usto, kupine svježe prodavali.

Unazad pet godina Šantićevi su ekološki proizvođači kupina i malina, a plantaža njihovih kupina danas se prostire na pola hektara, na 2000 kvadrata uzgajaju maline, a istu površinu, kao i kupine, zauzimaju lješnjak, jabuke i kruške.

Na svome gospodarstvu u Križevcima gdje žive, unatrag dvije godine nude proizvodnju i uslugu eko prerade voća i povrća, pa osim kupinova vina, prave hladno prešane prirodne sokove, džemove i voćne sirupe.

– Isprva smo voće vozili na preradu u Veliku Goricu, stoga nam je mjera iz programa Ruralnog razvoja kao potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava savršeno sjela, jer smo dobili 50 tisuća eura za gradnju manjeg pogona za preradu i pasterizaciju voća. Mislili smo da će to biti dovoljno, no morali smo uložiti i svoj novac – kaže Marijana, nositeljica ovog OPG-a.

OPG Šantić
U Školskoj shemi je njihov sok od jabuke, sok od jabuke i kupine te sok od cikle, mrkve i jabuke // Foto: Ivan Balija

Sokovi OPG-a Šantić su bez ikakvih dodataka, dakle u njima nema vode, šećera ni konzervansa, već je sok samo iz voća. Pasterizacija se obavlja na 80 stupnjeva, tako da se ne gube korisne i hranjive tvari.

– Pogon je opremljen da na sat napravi 500 do tisuću litara prirodnog soka te smo odlučili pružati i uslugu prerade voća s drugih gospodarstava. Radimo i ajvar, dakle sve što se može preraditi – ističe Marijana, dok u Koprivničko-križevačkoj županiji nitko osim njih ne pruža ovu uslugu proizvođačima.

OPG Šantić
Marijana pravi i džemove // Foto: Ivan Balija

Klima se promijenila unazad par godina, kaže Marijana, a u počecima je uzgoj kupina dobro krenuo. Imaju sustav navodnjavanja, no visoke temperature utječu na smanjenje uroda.

– Po danu je vruće, a noći hladne i biljka doživljava šok. U idealnim godinama znali smo ubrati po deset tona kupina godišnje, sad je to pet tona, jako se smanjio prinos – govori.

U berbi rado pomažu i djeca, te važu voće i lijepe deklaracije.

– U sezoni u voćnjak dolazimo rano ujutro, što uberemo stavljamo u hladnjaču, za preradu. Popodnevna je berba od 18 do 20 sati. Ono što tada naberemo, ujutro prodajemo na kućnom pragu. Ostane li nešto neprodano, ide u preradu – kaže Marijana.

Primjerice, za litru kupinova soka, koji stoji 50 kuna, treba dva kilograma bobica, doznajemo.

OPG Šantić
Marko rado pomaže na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu // Foto: Ivan Balija

Prirodni sokovi i proizvodi ovog OPG-a mogu se kupiti u KTC-u, a nabavljaju ih i druge križevačke tvrtke. Marijana svoje svježe i prerađeno voće i povrće prodaje na tržnici na zagrebačkom Kvatriću. Osim ondje i na kućnom pragu, Šantićevi prodaju i preko interneta.

– Ljudi sve više kupuju prirodne, domaće proizvode, jer primjećuju kvalitetu i veliku razliku. Traže i sokove od povrća, pa povremeno radim i od mrkve, kombiniram. Zapravo je svaka vrsta voća i povrća zdrava i od njih se može napraviti odličan napitak – kaže.

Hrvatska provodi Školsku shemu koja objedinjuje besplatne obroke voća, povrća i mlijeka za školsku djecu pa OPG Šantić sokovima opskrbljuje škole u Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji.

OPG Šantić
Džemovi pravljeni bez konzervansa // Foto: Ivan Balija

– U Školskoj shemi je naš sok od jabuke, sok od jabuke i kupine te sok od cikle, mrkve i jabuke. Ciklu i mrkvu također uzgajam, nisu to velike površine povrća, ali dovoljno da napravim soka po potrebi – pojasnila je Marijana koja u sokovima voli kombinirati voće i povrće, pa planira napraviti sok od celera, jabuke i limuna.

– To mi je interesantno. Moja djeca su najbolji kušači, isprobavaju sokove i džemove, dakle što se njima sviđa, znam da je zaista odlično – ističe.

Šantićevi imaju i mladi nasad lješnjaka posađen unatrag dvije godine. Prvih 50, 60 kilograma ubrali su ove, a puni rod Marijana očekuje iduće godine. A onda će svoj prirodni asortiman upotpuniti i jednim novim proizvodom – eko nutelom od vlastitih lješnjaka.

Pritom treba naglasiti da Šantići imaju dobru suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom koja kroz Javne pozive osigurava, uz ostalo, dodjelu potpora male vrijednosti za ulaganje u materijalnu imovinu na poljoprivrednom gospodarstvu te sufinancira ekološku poljoprivredu, čiji je korisnik i ovaj OPG te organizira nastupe na Sajmovima, financira ih i sufinancira.

– Kad nas Županija pozove na Sajam, tada nam i osigurava sredstva, a predstavljanje na drugim prodajnim sajamskim manifestacijama nam sufinancira. Jako smo zadovoljni komunikacijom i odnosnom s nadležnima – zaključila je Marijana Šantić.

* Programski sadržaj nastao u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom

OPG Šantić
Foto: Ivan Balija
OPG Šantić
Foto: Ivan Balija
OPG Šantić
Foto: Ivan Balija
OPG Šantić
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Visok je 34 metra

FOTO Poznati toranj između Majurca i Križevaca odlazi u povijest, mještani ogorčeni: Ajmo stati uz čovjeka, što sve može učiniti ljudska pakost!

Sada već poznati toranj u dvorištu obiteljske kuće između Majurca i Križevaca koji putnicima na toj prometnici zbog svoje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti