Sjednica Gradskog vijeća

FOTO Oporba “rešetala” proračun, vlast ga branila, Forjan: Sramota je da se građani okupljaju oko kontejnera, Jakšić: Koprivnica će se širiti i rasti

Klub vijećnika HDZ-a i Mreže dao je pet amandmana na prijedlog proračuna.

21:09h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Najvažnija točka današnje sjednice koprivničkog Gradskog vijeća bila je donošenje proračuna Grada Koprivnice za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu, a već se poslovično o tome povela dugotrajna i burna rasprava.

Predloženi proračun još je veći nego za 2019. godinu i iznosi 262.722.883 kune. Radi se o konsolidiranom proračunu, što znači da obuhvaća financije svih ustanova.

Gradonačelnik Mišel Jakšić predstavio je proračun kao nastavak smjera koji si je Gradska uprava zacrtala za razvoj Koprivnice.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– On slijedi trend koji smo si postavili, da zaduženost i deficit budu u gabaritima i da imamo potencijal i snagu za EU fondove. Možemo odgovoriti izazovu investicija koje ovaj grad čeka godinama. Imamo snažan temelj, sad taj nivo idemo dići još više. Veseli me da prihodi prate što smo prognozirali, a to je rast gospodarstva, a rashode držimo na normali. Imamo stalni trend porasta radnih mjesta, vidimo to po porezu na dohodak, interesu za poduzetničke zone, komunikaciji s poduzetnicima – nabrojio je Jakšić.

Istaknuo je kako je Koprivnica među onim gradovima koji nisu dobili ni kune poreznom reformom.

– No, nema veze. S čim imamo, s tim klimamo – izjevio je Jakšić.

Nabrojio je i velike projekte koji se planiraju ostvariti, poput škole u Podolicama, dvorane u OŠ Đuro Ester, vrtića u Starigradu, reciklažnog dvorišta i rekonstrukcije Zrinskog trga.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Uz energetsku obnovu Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski prijavljujemo se i za energetsku obnovu OŠ Đuro Ester, kompostanu, dobili smo obnovu Doma mladih, puno će se ulagati u infrastrukturu, a šlag na tortu je aglomeracija Koprivnica, najveći projekt. Ona u sebi nosi i širenje grada Koprivnice, on raste. Ulažemo puno i u prigradska naselja, tako će biti i dalje – rekao je gradonačelnik.

– U godine u koje ulazimo idemo s nikad većim ulaganjima u društveni segment. Podići ćemo ekonomsku cijenu vrtića s 1500 na 1600 kuna, otvaramo proces s dadiljama da im olakšamo rast i razvoj, povećavamo sredstva za udruge, za ulaganje u kulturnu baštinu, nikad više sredstava ide u stipendije i za studente. Dodao bih božićnice i uskrsnice i povišenje socijalnog cenzusa za najugroženije – dodao je.

Osvrnuo se i na subvencije gradskim poduzećima, koje su, kako kaže, nikad manje, što je pokazatelj njihovog dobrog poslovanja.

– Subvencije gradskim poduzećima su 1,7 milijuna kuna, smanjili smo to na nikad niže stope i drago mi je da smo došli do tog trenda. Komunalac je danas stabilna tvrtka koja će ove godine ostvariti dobit. Jučer je potpisan ugovor koja ulazi u Pevec i time je prizemlje popunjeno, Pevec će prema procjenama naredne godine ostvariti plus od 800.000 kuna. Koprivničke vode će zbog svoje snage i potencijala preuzeti Križevačke vode i to dovoljno govori koliko je snažan taj naš segment – uvjeren je Jakšić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Klub vijećnika HDZ-a i Mreže dao je pet amandmana na prijedlog proračuna. U jednome su predložili da se pomoć za novorođenčad poveća s 1500 na 2500 kuna, novčanu pomoć umirovljenicima veću za 130.000 kuna, a sredstva za to pronašli bi u smanjenju stavke Službe Ureda gradonačelnika.

– Navedena sredstva bez problema se mogu skinuti s Ureda gradonačelnika jer je predviđenih 950.000 kuna previše za informiranje i odnose s javnošću – smatraju oporbeni vijećnici.

Također su predali amandman smanjenja subvencija Komunalcu za 200.000 kuna te bi taj novac prenamijenili za društveni dom u Bakovčicama i tople obroke u školi na Vinici. Umirovljenicima bi potom dali još 100.000 kuna koje bi uzeli iz sredstava za obilježavanje Praznika rada. Renesansnom festivali dali bi 200.000 kuna više, umjesto za manifestacije Ljeta na Zrinskom i Koprivničke bajke, a također bi i 400.000 kuna od subvencija gradskim poduzećima preraspodijelili u razvoj gospodarstva izvan javnog sektora.

Jedan amandman dao je i nezavisni vijećnik Marijan Šiško, a tražio je da se subvencije gradskim poduzećima smanje za 200.000 kuna i taj se iznos da umirovljenicima.

Svi amandmani su odbijeni.

Foto: Ivan Balija
Ernest Forjan // Foto: Ivan Balija

Ernest Forjan (HDZ) pohvalio je pomake i investicije koje su učinjene u gradu posljednjih godina, no ipak nije podržao proračun. Razlog za to je, kako kaže, niz problema za koje ne vjeruje da će biti riješeni u idućoj godini.

– Ono što osobno vidim kroz proračun je priča o ravnomjernom razvoju Koprivnice. Grad je razvijen koliko je razvijen najmanji i najslabiji mjesni odbor. Sretan sam kada u svako naselje ulažemo, ali osobno ne mogu shvatiti da imamo dijelove grada u kojima bi trebale udruge žena, vatrogasci i svi oni koji se okupljaju funkcionirati oko jednog kontejnera. To je već postala sramota. Imamo fenomenalne investicije poput Inkubatora kreativnih industrija, a s druge strane mjesnih odbora gdje djeca idu 800 metara u školu po mraku – rekao je Forjan.

Komentirao je i stavke na koje su stavili amandmane, a smatra da je 10.000 kuna, koliko iznosi podrška Renesansnom festivalu, premali iznos za manifestaciju koja je Koprivnicu stavila na turističku kartu.

– Službi ureda gradonačelnika daje se 950.000 kuna, taj iznos raste iz godine u godinu, blizu smo milijuna za tu stavku. Obilježavanje Praznika rada za 226.000 kuna, što je u tome, što to plaćamo? Renesansni festival pak samo 10.000 kuna. To ostavlja osjećaj gorčine, imamo nešto što je stvoreno kao brend, kao nešto što je obilježilo grad i smatram da je to sramota. Znam kako se on financira, no smatram da bi mu se trebalo dati kao podršku ipak više sredstava – naveo je oporbeni vijećnik.

Nezavisni vijećnik Antonio Grgić također nije podržao proračun te je istaknuo zamjerke poput odnosa prema osobama s invaliditetom, za koje mnoge zgrade nisu adaptirane, odnosa prema bedemima na Bašći, ali i transparentnosti samog proračuna.

– Proračun nije transparentan. Još 2017. sam tražio da idemo putem Siska, tamo su već tada građani mogli sudjelovati u izradi. Gledamo u leđa nekima, pogotovo Bjelovaru – naveo je Grgić, a proračunu su zamjerke našli i nezavisni Šimunić i Šiško, HDZ-ovi Cestar i Sonja Celiščak.

Proračun za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. prihvaćeni su većinom glasova, 11 za i sedam protiv.

čitam...