Nehumani uvjeti

FOTO Orehovečki osnovci tjelesni imaju na hodniku, a onda idu na zahod u smrznuti šator

17:53h
0
Improvizirani šator uz školu

Osnovna škola Sv. Petar Orehovec kraj Križevaca je dolaskom zime zapala u nove probleme, a hladnoća i temperatura u debelom minusu maksimalno su otežali učenicima odlazak na zahod.

O problemima u Sv. Petru Orehovcu pisali smo krajem listopada kada su uočene pukotine i razdvajanje zida na školskoj zgradi, učenicima je zabranjen pristup u oštećene dijelove zgrade, a upravo se tamo nalaze sanitarne prostorije.

Mališani, kojih je 240, od 1. do 8. razreda, tako u 21. stoljeću školu pohađaju u nehumanim uvjetima, a nuždu vrše u šatoru bez grijanja.

Šator je postavljen ispred škole gdje djeca obavljaju nuždu u kemijske WC-e, ali zadnjih nekoliko tjedana temperature su pale u debeli minus pa je to stvorilo još dodatnih problema ravnatelju škole Stjepanu Lučkom. Učenici satove tjelesnog odgoja odrađuju u hodniku grijane škole, a zatim se znojni upućuju na zahod prema smrznutom šatoru.

Nakon tjelesnog, znojni moraju na wc na -10

Za komentar smo zamolili Franju Poljaka, načelnika općine Sv. Petar Orehovec.

– Pukotine smo uočili još početkom školske godine i odmah smo alarmirali župana i osnivača škole, a u međuvremenu je raspisan natječaj i ugovori za projektiranje, do ožujka će se znati troškovnik pa se raspisuje natječaj za izvođača koji bi trebao završiti do svibnja pa da se krene u sanaciju – rekao nam je Poljak.

Napominje da je šator privremena solucija.

– Danas sam razgovarao s ravnateljem da stavimo dodatne grijalice da barem još malo zagrijemo prostor. Nemamo izbora i drugačije nastavu ne možemo organizirati. Bile su ideje da se nastava organizira u susjednim školama, ali to je bilo preteško organizacijski za izvesti. Moramo stisnuti zube i nadamo da će zima prije završiti jer to je trenutno najveći problem – izjavio je Poljak rezimirajući novonastalu situaciju.

Obratili smo se i dožupanu Ivanu Palu koji smiruje situaciju.

Ovako izgleda wc za osnovce

– Stanje je kao i čitavu jesen, dio škole je na klizištu, zazidan iznad jedne velike septičke jame, gdje nikad nije smjela niknuti građevina. Problem je u ovom času što je vani -10 stupnjeva, a šator je izveden prema svim sanitarnim uvjetima – kaže on.

Dodaje da, što se škole tiče, struka je napravila sva istraživanja te se čekaju prijedlozi koji su zahvati najefiikasniji.

– Jedna je opcija radikalna – srušiti taj dio zgrade i napraviti potpornje te sagraditi novu zgradu s dvije učionice i sanitarnim čvorom ili manje radikalna opcija – pokušati posložiti trenutno stanje.

Djeca su tužna, a roditelji u strahu

Kaže kako su roditelji u strahu te da ih potpuno razumije, jer u pitanju su djeca.

– Ali u ovom času ne možemo ništa napraviti sa zgradom, na proljeće se priprema zahvat, u proračunu su osigurana inicijalna sredstva. Župan je obavio čitav niz razgovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te s Ministarstvom regionalnog razvoja, kad budemo znali koliko sve košta, dobit ćemo i njihovu pomoć jer je to izvanredna situacija – ispričao je Pal stav županije.

 

čitam...