da bi mali znali, a veliki pazili

[FOTO] OŠ Sokolovac ugostila Parlaonicu udruge Bolje sutra, raspravljali o ponašanju prometu

Aktivnost Parlaonica održana je s učenicima sedmih i osmih razreda Osnovne škole Sokolovac. Tema parlaonice bila je Najkraći put preko ceste je i najbolji.

08:57h
0
Foto: Udruga Bolje sutra

Aktivnost zvana Parlaonica u OŠ Sokolovac održana je jučer. Aktivnost je to projekta Da bi MALI znali, a VELIKI pazili, odobrenog od MUP-a na natječaju Za nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. -2010., Područje: 4. PJEŠACI; Podpodručja: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza.

Nositelj projekta je Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice, a partneri u projektu su OŠ Sokolovac, Udruga Roma Korak po korak te dječji vrtić Vrapčić, Drnje.

Aktivnost Parlaonica održana je s učenicima sedmih i osmih razreda Osnovne škole Sokolovac. Tema parlaonice bila je Najkraći put preko ceste je i najbolji.

Učenici su, uz odrasle osobe (učitelje, članove Udruge Bolje sutra te Udruge Korak po korak) podijeljeni u dvije skupine, afirmacijsku i negacijsku, sudjelovali u raspravi. Poštujući pravila raspravljanja i kulturne međuljudske komunikacije, pokušali su dokazati da je upravo njihova teza ispravna. Učenici su iznijeli puno kvalitetnih argumenata koji su potkrijepili njihove teze.

Osim toga, spomenuli su i mnoge situacije u kojima odrasli, vozači, kao sudionici u prometu ne poštuju prometne propise te tako ugrožavaju vlastitu sigurnost te sigurnost pješaka. U parlaonici bila je prisutna i publika, koja se također uključila u raspravu. Učenici su odrasle zapitali neka pitanja nad kojima se treba zamisliti. Djeca uče od odraslih, no ova djeca mogu puno toga poučiti svoje roditelje. Žiri, sastavljen od učenika i odraslih, donio je odluku da najkraći put preko ceste nije i najbolji.

Parlaonica je potaknula učenike na promišljanje o sigurnom prelasku preko ceste, o prometnoj kulturi i nekulturi, te podigla svijest o potrebi zaštite pješaka kod prelaska pješačkih prijelaza. Zasigurno će doprinijeti njihovom osobnom razvoju, razmišljanju gdje će i kako prijeći cestu, ali i kako će se odnositi prema ostalim sudionicima u prometu kad malo porastu i postanu vozači.

Foto: Udruga Bolje sutra
Foto: Udruga Bolje sutra