projekt odjek iii

FOTO Osigurano 28 pomoćnika u nastavi za koprivničke škole, Igor Blažeković: Puno sam naučio o sebi kroz ovaj posao, sazrio sam

Moramo istaknuti da kod nas nije slučaj kao u Županiji gdje su asistenti pali na niže plaće. Grad daje još 39 posto dodatka jer nam je bilo važno da tim ljudima koji daju jako puno od sebe omogućimo poštenu naknadu za to što rade., rekao je Jakšić.

11:44h
0
Pomoćnici u nastavi
Foto: Ivan Brkić

U prostorima koprivničke Gradske uprave predstavljen je projekt pod nazivom Odjek III, Odrastanje u jednakosti, Koprivnica.

Riječ je o projektu kojim je Osnovnim školama Braća Radić, Antun Nemčić Gostovinski, Đuro Ester i COOR Podravsko sunce ukupno osigurano 28 asistenata u nastavi za učenike kojima je potrebna ruka pomoći.

Igor Blažeković iz Koprivnice pomoćnik je u nastavi u OŠ Braća Radić. No, ovo mu nije prvo iskustvo na ovom poslu s obzirom na to da je dvije godine radio kao asistent u OŠ Gola.

Pomoćnici u nastavi
Igor Blažeković //Foto: Ivan Brkić

– Volim raditi s djecom i zavolio sam ovaj posao. Jako je dobro da se učenicima, kojima treba, na ovaj način pruži pomoć. Uz našu pomoć, takva su djeca prihvaćenija u društvu, pomažemo im da imaju bolje ocjene, bolje se osjećaju uz nas – ispričao nam je Igor.

U ovoj školskoj godini pomaže učeniku koji ima ADHD poremećaj.

– Ima i teških dana, dok nam je teže usuglasiti se. No, uz toplu riječ i ako mu posvetim pažnju koja mu treba, bude sve u redu. Puno sam naučio o sebi kroz ovaj posao, sazrio sam. Osim toga, ponavljam opet i gradivo iz osnovne škole – našalio se Igor.

Pomoćnici u nastavi
Radmila Popović//Foto: Ivan Brkić

COOR Podravsko sunce ima najviše asistenata u nastavi za svoje učenike, njih 13.

– Pomoćnici u nastavi trebali bi postati standard za ubuduće. Važno je odabrati ih u odnosu na dijete, a to rade učitelji koji najviše vremena provode s učenicima. Taj rad s pomoćnicima reflektira se i kod kuće. Roditelji imaju povjerenja, sigurniji su jer su im djeca dobro zbrinuta. Podržavaju projekt i zaista bi bilo nesretni kad bi se ukinuo – rekla je Radmila Popović, ravnateljica.

Ukupna vrijednost je 6,3 milijuna kuna od kojih bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda iznose 5,3 milijuna kuna. Grad Koprivnica za tu namjenu izdvaja oko 951.337 kuna.

Pomoćnici u nastavi
Mišel Jakšić //Foto: Ivan Brkić

– Moramo istaknuti da kod nas nije slučaj kao u Županiji gdje su asistenti pali na niže plaće. Grad daje još uz 15 posto, još dodatnih 24 posto dodatka jer nam je bilo važno da tim ljudima koji daju jako puno od sebe omogućimo poštenu naknadu za to što rade. Ponosni smo na ovaj projekt kojim pokazujemo tu solidarnu crtu i govori da smo spremni pružiti ruku pomoći kad je potrebna – zaključio je gradonačelnik Jakšić.

Dodao je da unatoč promjenama u modelu sufinanciranja od strane nadležnog Ministarstva, pomoćnici u nastavi imaju jednaku plaću kao i prethodne godine. Plaća pomoćnika u nastavi iznosi 40,78 kuna bruto po satu rada.

Spomenimo i to da će projekt trajati četiri godine.

 

 

 

čitam...
Loading...