MEĐUNARODNI DAN ŽENA

FOTO Osnovnu školu krasi hrpa linoreza povijesno važnih žena, Dimić: Ovakva se izložba može realizirati samo u Drnju

Odaziv je bio izniman.

13:41h
0
Foto: OŠ Fran Koncelak Drnje

Osnovna škola Fran Koncelak Drnje ugostila je skupnu izložbu radova učiteljica, stručnih suradnika i asistenata u nastavi povodom Međunarodnog dana žena koji se obilježava 8. ožujka.


Učitelj likovne kulture Mario Dimić predložio je da se radovi u tehnici linoreza portretiraju ženu koja je kroz prava za glas i emancipaciju mijenjala svijet. Izradom 14 linoreza odaziv je bio izniman. Zahvaljujući Dimićevu entuzijazmu i znatiželji učitelja, Ana Tustonjić Dombaj, Andrea Pandurić, Dunja Valenčak, Elena Belec, Igor Stubičar, Lana Cvrtila, Maja Hižman, Ksenija Marić, Marina Salaj, Petra Ciganek Opačak, Renata Tišler, Sanja Špoljar, Stjepana Kadić i Vlatka Horvat ostvarili su jedinstvenu izložbu linoreza, kao primjer dobre suradnje jednog školskog kolektiva.

– Linorez zahtijeva posebnu pripremu skice u jakom kontrastu crnih i bijelih ploha te se skica prenosi na linoleum. Sama izrada linoreza jest vještina umjetnika, ali i mehanička radnja, ako je skica dobro pripremljena. Za ovu izložbu je bilo samo bitno da likovi žene budu prepoznatljivi jer su autori linoreza likovni amateri. Ne dozvoljavam nikome da bilo što prigovori ovim radovima. Ovakva se izložba može realizirati samo u Drnju, gdje vlada veliko zajedništvo kolektiva i gdje nema mjesta ničijem osobnom egu – poručio je Dimić.

čitam...