Projekt udruge Bolje sutra

FOTO Osobe s invaliditetom sadit će vrt u visećim gredicama, a pomagat će im djeca i stariji

U pravilu obitelj preuzme svu brigu i isključi svog člana s invaliditetom iz takvih aktivnosti jer se vodi time da je članovima obitelji to jednostavnije i brže, tako da se nadamo da će ovaj inovativni model zaživjeti u kućanstvima, zaključak je M. Mraz.

13:21h
0
Ovi vrtovi prilagodit će se položaju osoba u kolicima // Foto: Matija Gudlin
Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice predstavila je odobreni projekt, u vrijednosti 10.000 kuna, „Viseće gredice“ –prilagođeno vrtlarenje za osobe s invaliditetom. Udruzi su partneri koprivnički Klub za starije osobe Mariška i Dječji vrtić Tratinčica.

Voditeljica projekta, odnosno građanske akcije, Tajana Premec najavila je njegovo trajanje do 30. rujna.

– Cilj ove akcije pokretanje je prilagođenog vrtlarenja za osobe s invaliditetom, osobe smanjene pokretljivosti te starije osobe i senzibilizacija djece predškolskog uzrasta prema osobama s invaliditetom te međugeneracijska solidarnost – uputila nas je voditeljica projekta.

Kao specifične ciljeve navela je senzibilizaciju zajednice o mogućnostima i potrebama osoba s invaliditetom i starijih te sprečavanje njihove institucionalizacije i marginalizacije.

– Također, želimo da se poveća broj inkluzivnih volontera i stvore uvjeti za volontiranje u zajednici jer se volontiranjem stvaraju pozitivne promjene na događanja u zajednici. Želimo da se stvore uvjeti za inkluzivno društvo – voditeljičine su riječi.

Tajana Premec i Marija Mraz // Foto: Matija Gudlin

Direktni korisnici ovog projekta je 15 osoba s invaliditetom, 20 starijih osoba, članova Mariške te 15 dječaka i djevojčica iz DV Tratinčice.

– Svi oni će sudjelovati na radionicama i aktivnostima vrtlarenja na podignutim gredicama. Indirektni korisnici su obitelji direktnih, potom ostali umirovljenici i obrazovne ustanove – informira T. Premec.

Djeca i svi ostali korisnici zajedno će sudjelovati u sadnji “Moje prve gredice”, gdje će naučiti što se sa čime može saditi, kako se sadi, kako se održava, zalijeva te kad se sije i kad se što bere. Osim visećih gredica koje će se postaviti u dječjem vrtiću, Klubu Mariška i prostorijama Udruge, prikupljat će se reciklirano drvo i tekstil.

– Od njega će se raditi lutkica Koprivica u invalidskim kolicima, a u svrhu senzibilizacije vrtićke djece. Također, izrađivat će se drvene kutijice koje će članovi Mariške oslikavati decoupage tehnikom, a od recikliranog tekstila radit će se vrećice, a vrtićarci i osobe s invaliditetom zajedničkim će snagama oslikavati – objasnila je T. Premec.

Predsjednica Udruge Marija Mraz dodala je kako će lutkicu od recikliranog drveta vrtićarci sami sastavljati i bojati te pri tome otkrivati način kretanja osoba u kolicima.

Foto: Matija Gudlin

Objasnila je i na koje se načine građane želi uključiti u ovu građansku akciju.

– Uključit ćemo ih kroz prikupljanje tekstila i drva, ali i obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem cvijeća ili povrća na način da nam doniraju sadnice, tako da ništa nećemo kupovati. Na isti način pokušavamo ispregovarati i materijal za izradu povišenih gredica – uputila nas je M. Mraz.

U cilju da se usmjeri na biljke koje kod određene populacije imaju održivost, za vrtić će se vjerojatno posaditi jagode koje su djeci primamljive, za Klub za starije osobe to bi moglo biti začinsko bilje ili lavanda, a Udruzi je prihvatljivo sve te će se, kako je predsjednica rekla, sigurno iskoristiti sve uzgojeno.

Zasad, prema saznanjima Udruge, osobe s invaliditetom u svojim privatnim kućanstvima ne koriste ovakav način uzgoja vrtova.

– U pravilu obitelj preuzme svu brigu i isključi svog člana s invaliditetom iz takvih aktivnosti jer se vodi time da je članovima obitelji to jednostavnije i brže, tako da se nadamo da će ovaj inovativni model zaživjeti u kućanstvima – zaključak je M. Mraz.

Projekt je odobren na natječaju za građanske inicijative ”Naš doprinos zajednici” koji je odobrila Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz decentralizirani model financiranja; Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah.

čitam...
Loading...