Komemoracija Josipu Friščiću

FOTO Otišao je naš Joža, naš junak iz doline

13:36h
0
Komemoracija Josipu Friščiću // Foto: Matija Gudlin

Na svečanoj komemoraciji Josipu Friščiću, održanoj danas u koprivničkoj Gradskoj vijećnici, od njega su se oprostili članovi obitelji, prijatelji, suradnici, članovi HSS-a.

Uplakanih lica i s velikom tugom, brojni okupljeni upisali su se u knjigu žalosti i na taj mu način odali posljednju počast.


– Ovdje nas je danas okupila velika tuga u srcu, jer je naš junak iz doline izgubio svoju posljednju i najtežu bitku. Otišao je Josip Joža Friščić, otišao je domaći sin, koji je za sve nas bio samo – naš Joža, oličenje jednostavnog, poštenog, odgovornog i dragog čovjeka, znanog ne samo u našoj županiji nego i u lijepoj našoj – započeo je voditelj Krešimir Blažek komemoraciju, a udruga cimbalista je odsvirala skladbu Ja sam junak iz doline.

Župan Darko Koren sa suzama u očima rekao je ga je zatekla i potresla vijest kada je prestalo kucati veliko srce velikog čovjeka.

– Kroz izuzetan profesionalni odnos, izgradili smo i svoj osobni, prijateljski put. Bio je mentor otvorenog srca koji je u svoje učenike duboko utkao svoje vizije i ideale. U politički život unio je novi duh, duh bliskosti sa suradnicima. Bio je veliki političar, čovjek koji je uvijek imao vremena za ljude i njihove probleme. Bio je skroman, a opet uspješan – rekao je župan o Joži.

Dodao je da iako su i drugi pripisivali zasluge, Joža je prihvatio program JPP-a i izgrađena je Gimnazija Fran Galović, na području zdravstva ostavio je projekt težak 200 milijuna kuna, to je današnja Interna, založio se u presudnom trenutku za izgradnju brze ceste i da nije bilo njega, ne bi je bilo, a i na području zaštite okoliša začetnik je ideje o izgradnji Piškornice. To su samo neki od projekta u kojima je ostao Jožin pečat.

– Njegov glasan smijeh, kojeg ja i sad čujem po županijskoj zgradi, otvarao je sva vrata i sva srca koja je okupljao oko sebe, pomirivao je različite ideje i stavove neovisno o političkom opredjeljenju, volio je slušati i biti slušan – zaključio je župan te Joži zahvalio na svemu što je učinio za Podravinu i Hrvatsku.

Neka se svatko od nas sjeti trenutka kada je njegova zvijezda najjače zasjala u našem životu – kazao je župan.

Krunoslav Belaj (HSS), od Jože se oprostio u ime svih članova stranke.

– Tvoja politička djela ostavila su dubok trag u stranci, ali i u cijeloj Podravini i domovini. Mene se najviše dojmila tvoja jednostavnost i srdačnost u razgovoru s malim čovjekom i velika energičnost kojom si se zalagao za interese svojega kraja – rekao je on.

Belaj se prisjetio Jožinih izjava: ‘ Moraš biti s ljudima! Dečki, glave skupa! Nas zanima mali čovjek!’

– To su životne istine koje si govorio, živio i vjerovao. Pošten prije svega, hrabar i dosljedan. Takav je bio naš Joža – kazao je Belaj.

Robert Kerovec, tehnički direktor Slavena Belupa, Jožin dugogodišnji prijatelj, rekao je da se s njim prije 30 godina upoznao, gdje drugdje, nego na nogometu, koji je bio njegova velika ljubav.

– No prva ljubav mu je uvijek bila njegova obitelj koju je toliko volio i s njom se ponosio; supruga Vera, kći Irena, zet Vedran, a posebno njegova dva dragulja unuci Marija i Viktor – rekao je Kerovec.

Nastavio je da je kao mladić Joža igrao nogomet u Sabariji iz Subotice, Rudaru Botinovec Gori Globočec, a bio je jedan od suosnivača Sloge iz Koprivničkog Ivanca.

Od 1994. godine bio je Predsjednik Koprivničko Križevačkog nogometnog saveza. Bio je član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i njegov dopredsjednik, te dugogodišnji član Uprave i dopredsjednik NK Slaven Belupo.

– Jedan je od ključnih ljudi koji su uveli Slaven Belupo u prvu ligu i omogućili da je već 19. godinu neprekidno stabilan član prve lige. Veliki obol dao je u izgradnji Gradskog stadiona i stvaranju svih potrebnih uvjeta za prvoligaški nogomet u Koprivnici. Teško je u ovo kratko vrijeme i pobrojiti sve Jožine zasluge jer gotovo da nije bilo kluba ili člana velike nogometne obitelji kojem na bilo koji način Joža nije pomogao – rekao je Kerovec.

Napomenuo je da je Joža u svom radu u nogometu, a i životu bio vrijedan i ustrajan, uvijek je gradio, spajao, poticao na zajedništvo i suradnju, a izbjegavao podjele i svađe.

– Na žalost, svoju posljednju životnu utakmicu izgubio si prerano što je rastužilo sve nas tvoje sportske prijatelje. No tvoj odlazak ne znači da si doživio poraz jer, dragi Joža, ti si toliko mnogo dao i ugradio u razvoj nogometa u Koprivnici i Hrvatskoj, da će to zauvijek biti zapamćeno – zaključio je Kerovec.

Posljednji ispraćaj Josipa Frišića održat se danas na mjesnom groblju u Koprivničkom Ivancu u 14. 30 sati.

čitam...