0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
U RODNOJ KUĆI

FOTO Otkrivena je spomen-ploča u čast bivšeg križevačkog gradonačelnika Valentina Puževskog
F

Gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je kako je Puževski nosio Križevce u svojem srcu.

Ne propustite

Rodna kuća znanstvenika, sveučilišnog profesora, pedagoga, političara, utemeljitelja Družbe Braća hrvatskog zmaja – Zmajskog stola u Križevcima te nekadašnjeg gradonačelnika i saborskog zastupnika prof. dr. sc. Valentina Puževskog danas je dobila spomen-ploču. Preminuo je 28. prosinca 2020. godine, a upravo bi na današnji dan Puževski proslavio 90. rođendan.

– Odlikovale su ga ustrajnost, upornost, stabilnost u stvarima koje su njemu bile bitne. Pred njegovom rodnom kućom treba istaknuti njegovo veliko predanje kultu štovanja što blaženog, a kasnije svetog Marka Križevčanina. Ako si je itko u svojem životu ostavio uspomenu, kao laik, onda je to bio Valentin Puževski. I kada se danas, na njegov rođendan, pitamo koja je duhovna oporuka Valentina Puževskog, vama ovdje okupljenima, Križevcima, onda je to svakako kult svetog Marka Križevčanina, gdje ste vi prepoznati, ne samo u hrvatskom narodu, nego i u cijeloj katoličkoj crkvi – rekao je gvardijan franjevačkog samostana Svetog Duha u Zagrebu i meštar kapelan Družbe Braća hrvatskog zmaja fra. Tomislav Glavnik pri postavljanju spomen-ploče, koje su organizirali Družba Braća hrvatskog zmaja – Zmajski stol u Križevcima te Grad Križevci.

Gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je kako je Puževski nosio Križevce u svojem srcu.

Foto: Grad Križevci

– Kada je prije nekoliko godina promovirao knjigu Našim Križevcima onda je rekao jednu veliku istinu, a to je da su Križevci grad koji jednostavno morate voljeti. Upravo je to rečenica koja nas sve zadužuje. Moji prethodnici su više proveli s njim, ali i ja sam u zadnjih par godina svjedočio toj ljubavi prema Križevcima. Svoj obol dao je itekako kod kanonizacije svetog Marka Križevčanina, ali i kod predstavljanja Križevaca kod svetog pape Ivana Pavla II. – rekao je Rajn.

Spomen-ploču otkrili su Glavnik i Rajn, nakon čega je uslijedio njezin blagoslov, postavljanje vijenca i paljenje svijeća.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovala je obitelj gospodina Puževskog, predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, nekadašnji gradonačelnici Marijan Vuković, Antun Blažinčić, Roko Bašić i Branko Hrg, ravnatelji osnovnih škola i gradskih ustanova, članovi Družbe Braća hrvatskog zmaja, suradnici i mještani Malog Potočeca.

Valentin Puževski rođen je u mjestu Mali Potočec pored Križevaca, 27. siječnja 1931. godine. Diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao. Radio je kao učitelj, direktor škole, profesor na Pedagoškoj akademiji i na Filozofskom fakultetu. Bio je prvi predsjednik Zajednice osnovnih škola Hrvatske (1966.), predsjednik Hrvatskog pedagoško-književnog zbora (1974.-1978.), te glavni urednik Pedagoškoga rada (1976.-1980.). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih se ističe godišnja nagrada Ivan Filipović, kao i nagrada za životno djelo Ivan Filipović. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Antuna Radića, plaketom Grada Križevaca te je proglašen počasnim građaninom Križevaca, a primio je i Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1993. do 1997. i gradonačelnik Križevaca od 10. srpnja 1995. do 30. rujna 1996. godine. Neka od značajnijih djela su Prema školi otvorenih vrata (1987.), U potrazi za suvremenom osnovnom školom (1991.), Škola otvorenih vrata (2002.), a zadnje objavljeno djelo bilo je 2018. godine Našim Križevcima. Iako je zadnje godine života živio u Zagrebu, volio se vraćati u svoje rodne Križevce o kojima je uvijek pričao samo najbolje. Naši Križevci su nevjerojatni, takvi da ih moraš voljeti, izjavio je Valentin Puževski 1. ožujka 2018. godine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

5. prosinac

Međunarodni je dan volontera, a osjećaj ispunjenosti zajednički je svima, Sonja Rušak: Volontiranje je dio mene, a velika je sreća i zadovoljstvo znati da...

Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1985. godine na svojoj su skupštini proglasili Međunarodni dan volontera, pa se od tada svake...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti