tradicija

FOTO Otvoreni najduži Ivanečki kresovi u povijesti, Švegović: Nudimo edukativne radionice, prezentacije, javne tribine, pjesme i ples

Na kraju subotnjeg dana ispunjenog aktivnostima i radionicama sudionici i posjetitelji mogu uživati družeći se u šatoru uz bogatu ugostiteljsku ponudu i glazbeni sastav Kings.

17:03h
0
Foto: Helena Jošt

Počelo je veliko slavlje u Koprivničkom Ivancu. Svečano otvorenje 31. Ivanečkih kresova i 4. Ivanečkih kresnica otvorio je načelnik općine Mario Švegović prigodnim riječima.

– Ono što moram naglasiti je da je ovo okupljanje dio jednog velikog projekta kojega je Općina Koprivnički Ivanec kandidirala na fondove Europske unije te koji joj je uspješno odobren za financiranje. Radi se o projektu naziva Aktivnim građanstvom prema jačoj Europskoj uniji – Koprivnički Ivanec 2019, a koji je dio programa Europa za građane. Unutar tog projekta, uz već spomenute partnerske općine, veoma bitan partner na projektu nam je i Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec. S obzirom da su oni isto tako domaćini ovog okupljanja, a i glavni organizatori manifestacija 31. Ivanečki kresovi i 4. Ivanečke kresnice, njima ne mogu zaželjeti dobrodošlicu, ali ih ovom prilikom srdačno pozdravljam. U prvom redu predsjednicu Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec, gospođu Gordanu Horvat, a naravno i sve ostale članove društva – rekao je Švegović i dodao kako mu je drago što može pozdraviti prijateljsku općinu Domancine, iz Slovačke Republike, partnersku općinu Gdow iz Republike Poljske i goste iz općine Demjen iz Mađarske. 

Predsjednicu Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec, Gordana Horvat naglasila je kako su Ivanečki kresovi tradicionalna folklorna manifestacija.

– Organizira se još od 1976. godine. Ivanečki kresovi njeguju i predstavljaju izvornu baštinu i to pjesme, plesove, narodnu nošnju i običaje mještana Općine Koprivnički Ivanec te promoviraju kulturu kako drugih hrvatskih krajeva, tako i europskih naroda. Ivanečke kresnice su smotra kojom među djecom i mladim naraštajima razvijamo ljubav prema baštini i upoznavanje starih dječjih igara. Ovogodišnji 31. Ivanečki kresovi i 4. Ivanečke kresnice predstavit će kako nas poljski, slovački, mađarski i hrvatski kulturni identitet sa svim svojim sličnostima i razlikama povezuju, spajaju i ujedinjuju u okrilju naše europske obitelji – rekla je G. Horvat.

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec i Općina Koprivnički Ivanec u partnerstvu s Općinama Gdow iz Poljske, Demandice iz Slovačke i Demjen iz Mađarske od 31. kolovoza do 2. rujna u šatoru iza društvenog doma u Koprivničkom Ivancu provode projekt Uz aktivno građanstvo prema jačoj EU – Koprivnički Ivanec 2019, financiran od strane Europske unije u sustavu projekata Europa za građane. U sklopu projekta održavaju se 31. Ivanečki kresovi  i 4. Ivanečke kresnice.

Projekt Aktivnim građanstvom prema jačoj Europskoj uniji – Koprivnički Ivanec 2019, ukupne vrijednosti 14.615 eura, financiran je u 100 postotnom iznosu iz sredstava Europske unije, putem programa Europa za građane.

– Obje manifestacije odnose se na predstavljanje folklornih pjesama, plesova, narodnih nošnji i običaja. Program za oba dva dana dostavljen Vam je pred nekoliko dana, tako da možete lakše pratiti zbivanja, a svakom društvu dodijeljena je jedna osoba koja je odgovorna za Vas i kojoj se u bilo kojem trenutku možete obratiti ukoliko Vam bilo što zatreba. Osim folklornih manifestacija, u sklopu programa Europa za građane održati će se i razne edukativne radionice, prezentacije i javne tribine koje su razdijeljena na sva tri dana trajanja programa, a na koja Vas sve pozivamo da nam se pridružite. Sve u svemu, zahvaljujemo Vam na Vašem odazivu da budete dio našeg projekta te vam želimo lijepi provod i dobru zabavu u Općini Koprivnički Ivanec. Kao općinski načelnik, proglašavam projekt Europa za građane te obje manifestacije u sklopu projekta, 31. Ivanečki kresovi i 4. Ivanečke kresnice, službeno otvorenima – rekao je načelnik Mario Švegović.

U Koprivničkom Ivancu danas je puno aktivnosti u kojima posjetitelji mogu uživati, a sve je počelo radionicom Zašto želimo biti dio EU te otvorenje izložbe Ivanečki vez – kulturno dobro Republike Hrvatske.

Svečani mimohod sudionika ulicama Koprivničkog Ivanca krenuo je u 16 sati, a  radionica pod imenom Financijsko upravljanje europskim resursima edukativnog je karaktera.

Ono najvažnije, a to su pjesma i ples započinje u 18 sati i to nastupima folklornih društava:  Małe Zręczyce i Zręczycka iz Gdówa u Poljskoj, Demandicke perly iz Demandica u Slovačkoj, Demjeni Vagányok iz Demjéna u Mađarskoj te iz Hrvatske Udruga Prekodravski zvon iz Gole i KUD Goričan iz Goričana.

Na kraju subotnjeg dana ispunjenog aktivnostima i radionicama sudionici i posjetitelji mogu uživati družeći se u šatoru uz bogatu ugostiteljsku ponudu i glazbeni sastav Kings.

I nedjelja će u Koprivničkom Ivancu biti edukativnog i zabavnog karaktera. Radionice počinju već u 10 sati, a sadržaji su razni: radionica Aktivni građani; radionica i manifestacija Mali Europljani –  4. Ivanečke kresnice  – sudjeluju iz Poljske društvo Małe Zręczyce te iz Hrvatske KUD Golubovec te DIF Koprivnički Ivanec; radionica Umijeće izrade ivanečkog veza; radionica Kulturne razlike i sličnosti u EU – revija narodnih nošnji sudionika.

Svečano potpisivanje povelje slijedi u 18.30 sati. Predivan prikaz običaja paljenja krijesa možete vidjeti u 20.15 sati, a guštati možete od 21 sat do kasno u noć u šatoru uz ugostiteljsku ponudu i glazbeni sastav Profeel.

Radionica Budućnost EU ovisi o nama na rasporedu je u ponedjeljak, 2. rujna u 10 sati dok će se završna konferencija sudionika održati u 11 sati.

Za sva događanja ulaz je slobodan, svi ste pozvani i dobrodošli! Detaljan program pogledajte ovdje. 

Uz Općinu Koprivnički Ivanec koja je nositelj projekta, partneri na projektu su i Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, Općina Demandice iz Slovačke Republike – Obec Demandice, Općina Gdow iz Republike Poljske – Gmina Gdow i Općina Demjen iz Republike Mađarske – Demjen Kozseg Onkormanyzata.

čitam...
Loading...