Festival naivne umjetnosti

FOTO Otvoreni Podravski motivi, građane zabavljao Ogenj

09:37h
0
Podravski motivi
foto// Ivan Brkić

Kako je Panonsko more presušilo, vrlo je teško privući turiste umjetnošću i to jednim uskim područjem poput naive, ali nastavimo li kontinuitet, vjerujem da će biti bolje – izjavio je Labazan.

Iza nas je prvi dan velike manifestacije naivne umjetnosti, Podravskih motiva. Uz otvorenu izložbu Ivana Andrašića u galeriji Hlebine Hod ispod velikog oblaka, gradski park koprivničkog centra jučer je od jutarnjih sati zaživio u novom ozračju, štandovima i šarenilu – što Sajma naivne umjetnosti u užem krugu paviljona, kroz prikaz tehnike slikarstva Hlebinske škole i kiparstva Podravine, što Sajma tradicijskih i umjetničkih obrta poslijepodne.

Šarenilu je pridonio i gastronomski dašak s Podravskim oblizekima u Pivnici Kraluš, a pravo uigravanje krenulo je od 18 sati Europskim prvenstvom naivcof vu nogometu.

Po nastupu Doroteje i Barbare Juratović, u večernjim je satima

Podravski motivi
Građani su uživali i u finoj hrani // foto // Ivan Brkić

počeo program pod palicom Dudeka, Presvetlog i Cinobera iz KUD-a Gruntovec, gdje je upriličeno svečano otvorenje manifestacije gradonačelnikovom predajom ključeva grada slikarima. Ovaj put primopredaja je obavljena između Mišela Jakšića i Nikole Večenaja Lepertinova koji su rekli i nekoliko riječi o Motivima i položaju naive u svijetu i u nas.

– Podravski motivi najveća su svjetska naivna priredba. Čini mi se da je naivna umjetnost nešto što se mnogo više cijeni vani, nego u nas te da naši ljudi tek kad izađu izvan naših granica shvate koliko su Koprivnica i Podravina lijepe – rekao je v.d. gradonačelnika Mišel jakšić, dok stav njegovog privremenog čuvara ključeva ne odstupa mnogo.

–  Podravski motivi velika su stvar. Kad stranci dođu u naš kraj ne mogu se načuditi kako mi imamo toliko slikara, a kad gledate svjetske kataloge, mi smo nekaj posebno. Međutim, što se tiče

Podravski motivi
Tradicijski obrti // foto: Ivan Brkić

treće generacije naivaca, moram priznati da je tu došlo do masovne proizvodnje pa mi se čini da je takvo slikanje za tržište pojedince pokvarilo  – rekao je umjetnik Nikola Večenaj Leportinov.

Petak navečer program su popunili Tamburaški orkestar te ženski zbor KUD-a Podravka, nakon čega se glazbeni repertoar preselio na pozornicu na glavnom trgu gdje je građane zabavio Etno band Ogenj sa svojim vrlo osvježavajućim pristupom etno glazbi, te time prilagođen svim generacijama.

Osim na naivnu umjetnost i folklor Podravine, naši su se sugovornici osvrnuli i na stare obrte kao bitan dio tradicije našega kraja.

Na uspjeh i potencijal Podravskih motiva osvrnuo se i ravnatelj koprivničke Turističke zajednice Renato Labazan.

– Svake godine dolaze i stranci na Podravske motive, no ne u tolikom broju kako se ipak radi o umjetnosti, a ne masovnom

Podravski motivi
Motive je posjetilo mnoštvo građana // Foto: Ivan Brkić

turizmu. Kako je Panonsko more presušilo, vrlo je teško privući turiste umjetnošću i to jednim uskim područjem poput naive, ali nastavimo li kontinuitet, vjerujem da će biti bolje – izjavio je Labazan.

Prvi dan ove naivne manifestacije, zaključujemo riječima župana Darka Korena.

– Podravski motivi temelje se na jednom od brendova ovog prostora, a to je naivna umjetnost. Mogućnosti da se ona promovira kao brend velike su, poput projekta oslikavanja velikih uskršnjih jaja Pisanica od srca- optimističan je župan.

čitam...
Loading...