Jedinstvena jaja

FOTO Ovakve pisanice još niste vidjeli, ono što Andreja Ogrinec radi prostom rukom je zaista impresivno

Sama to radim, nemam nikakvih šablona, ništa prije ne ide na papir. Nema mjerenja, samo ruka i oko, kaže Andreja Ogrinec.

10:30h
0
Andreja Ogrinec
Foto: Ivan Brkić

Jedan od neizbježnih simbola Uskrsa svakako su pisanice. Svi ih radimo, svi se trudimo da budu što ljepše, uočljivije i veselije, no onakve kakve radi Andreja Ogrinec iz Reke kraj Koprivnice sigurno nećemo nikad uspjeti napraviti.


Svaka od njenih pisanica jedinstvena je, fascinantno detaljnog uzorka i jednostavno prekrasna. Iako ih je ove godine napravila oko 800, ne postoje dvije iste jer ih ne radi prema šabloni, već sve ide ravno iz njene glave ravno na ljusku jajeta.

– Sve radim ručno, neka jaja su kokošja, neka od guske ili patke, jednostavno ih primim i bojim. Sama to radim, nemam nikakvih šablona, ništa prije ne ide na papir. Nema mjerenja, samo ruka i oko. Papir je ionako ravna ploha i nikad ne možeš dobiti na njemu ono što dobiješ na obloj plohi kao što je jaje – opisuje nam svoju metodu rada.

To je još impresivnije s obzirom na to koliko je uzorak na pisanicama simetričan, potrebna je velika preciznost, koncentracija i mirnoća ruke da bi se dobilo svako od ovih malih umjetničkih djela.

Andreja Ogrinec
Foto: Ivan Brkić

Izložena na štandu na koprivničkoj tržnici pisanice privlače veliku pozornost, a građani ih rado kupuju, bez obzira na njihovu nešto veću cijenu, koja u odnosu na veličinu jajeta i kompleksnost ukrasa varira od 30 do 50 kuna.

– Radim to već 20 godina i svake godine sve prodam, niti jednu pisanicu nemam doma. Čak ne mora biti ni Uskrs, primjerice, nedavno je došao jedan muškarac i kupio veliku pisanicu za suprugu povodom Dana žena, svidjelo mu se što ima cvjetni uzorak, a kako je rekao, i Uskrs je blizu pa će to biti poklon za obje prigode – uz smijeh će Andreja.

To je i lako shvatiti, jer su njene pisanice daleko nadišle samo uobičajeni simbol Uskrsa – svakome tko ih ugleda, to je potpuno jasno.

čitam...