ususret uskrsu

FOTO Ovakve pisanice još niste vidjeli

14:00h
0
Pisanice // Foto: Matija Gudlin
Pisanice // Foto: Matija Gudlin

Upotrebljavam tehniku oslikavanja na staklu, a ove sam počela raditi prije četiri mjeseca. Cijena im je malo veća, ali prodaja ide dobro jer je unikatni rad, rekla je Andreja Ogrinec iz Reke.

Na koprivničkoj Gradskoj tržnici danas, u petak, bilo je užurbano. Brojni Koprivničanci i Koprivničanke pripremaju se za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Nezaobilazni dio tradicije je bojanje jaja odnosno izrađivanje pisanica. Smatraju se simbolom života, a ujedno su bile i tradicionalni dar kojeg su primjerice djevojke u Podravini nekada stavljale na prozore.

Pisanice su se prije bojale na prirodne načine, a ta je tradicija i danas živa. Najčešće se bojaju pomoću ljuske crvenog luka.

Andreja Ogrinec // Foto: Matija Gudlin
Andreja Ogrinec // Foto: Matija Gudlin

Načini njihovog izrađivanja su brojni, a jednu zanimljivu i unikatnu tehniku pokazala nam je Andreja Ogrinec iz Reke koja se izradom pisanica bavi već 20 godina.

– Upotrebljavam tehniku oslikavanja na staklu, a ove sam počela raditi prije četiri mjeseca. Cijena im je malo veća, ali prodaja ide dobro jer je unikatni rad – rekla je A. Ogrinec.

Objasnila je kako su pisanice male jer ih radi na prvom jajetu koje koka snese i to ih čini vrlo posebnima.