Problemi usred grada

[FOTO] OVO JE PRESTRAŠNO Zorka Oreški-Ljiljak: U Crnogorskoj živimo u strahu, lisice šetaju po dvorištima, divlje svinje devastiraju voćnjake, ne usudimo se ni izaći, a odgovorni nas ignoriraju

11:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Divlje svinje, lisice i razna divljač već su neko vrijeme veliki problem stanovnika ne samo prigradskih naselja već i onih koprivničkih ulica koje se nalaze u blizini bilo kakvog šumovitog dijela. Tako je i u Crnogorskoj ulici, gdje su stanovnici okruženi prekrasnom prirodom, poljima, livadama i šumarcima, ali i divljim životinjama.


Obitelji Oreški-Ljiljak divlje svinje su prije nekoliko dana devastirale voćnjak, a samo ih je ograda spriječila da uđu u vrt pa poslije toga vjerojatno i u dvorište. Kako nam je rekla Zorka Oreški-Ljiljak, kada je izašla iz kuće imala je što i vidjeti.

– Kada sam u nedjelju ujutro došla u vrt po povrće, mislila sam da će me infarkt zadesiti. To izgleda kao da ih je bilo cijelo krdo!

To je samo nastavak nevolja koje imaju s divljim svinjama već dvije godine.

– Počele su nam dolaziti u jesen 2016. godine, prvo u kukuruz pa u voćnjak. U kukuruzu nisu napravili previše štete, no voćnjak nam je bio cijeli izrovan – prisjeća se gospođa Zorka. Također, u blizini u Vinogradskom odvojku, divlje svinje su ljudima zaklale psa, a lisica ga je do kraja oderala.

Foto: Matija Gudlin
Voćnjak je potpuno raskopan // Foto: Matija Gudlin

Prema Zorkinim riječima, obratila se svima za koje je smatrala da mogu pomoći, no svjedočila je samo prebacivanju odgovornosti s jednih na druge. Sumnja da su se divlje svinje nastanile na obližnjem zapuštenom zemljištu, na kojoj je izrasla neka kombinacija šikare i šume, no to je teško dokazati s obzirom na to da divlje svinje mogu prelaziti veliku udaljenost od svog staništa. Kako kaže, vlasnik zemljišta uopće ga ne održava, a na to ga ne mogu ni prisiliti.

– Prošle godine sam zvala sve, komunalnog redara, lovce, bila sam kod gradonačelnika. Lovci su nam rekli da ne smiju pucati 300 metara od naselja, komunalni redar je rekao da ne smije intervenirati na tuđem zemljištu jer se vodi kao šuma, čak sam bila i kod gradonačelnika, ali nije bilo pomoći. Do danas se nitko nije javio u vezi toga, iako su napravili zapisnik i rekli da će urgirati. Praktički nitko ništa nije poduzeo, prije dvije godine lovci su jednom došli da ih probaju rastjerati, no to je bilo to – požalila nam se ona.

Srećom, bliskih susreta oči u oči s divljim svinjama nisu imali, uglavnom zato što one izlaze po noći, no čuju ih kada su u blizini. Zbog svega toga žive u sve većoj nelagodi i strahu te se više ne usuđuju nakon zalaska sunca ni u vrt.

Foto: Matija Gudlin
Stanovnici sumnjaju da su se divlje svinje nastanile na ovom zemljištu // Foto: Matija Gudlin

Čujemo prvo pse, uznemire se oko pola noći, 1 sat, počnu lajati. Ne usudimo se ni izaći, sad više ni u 10 sati, kako smo nekad znali otići po paradajz na vrt – priznaje gospođa Zorka.

Suživot s divljim životinjama u Crnogorskoj ulici već je uobičajena stvar. Jedni od susjeda znali su viđati svinju s praščićima kako prelazi preko ceste, lisice često šeću po ulici, pa čak i ulaze u dvorišta. Većina zato i ima jake ograde oko svojih dvorišta. Stanovnici ulice zato ni nemaju domaće životinje, osim ponekog ljubimca, a i divlje životinje se ionako nerijetko ponašaju baš kao ljubimci.

– Moj pokojni muž je jedno jutro izašao iz kuće, a lisica je lijepo ležala podno stepenica i gledala ga. Kad je krenuo prema njoj tek je tada pobjegla – prepričava nam Marica Solina iz ulice.

Pokušali smo doznati što će Gradska uprava poduzeti u vezi teškoća stanovnika Crnogorske ulice s divljim svinjama, no do objave ovog teksta nismo dobili informacije.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

čitam...