PLUĆA GRADA KRIŽEVACA

FOTO Park-šuma Župetnica konačno će udahnuti svježi zrak. Križevčani su pokrenuli akciju, a lovački dom ima novoga vlasnika

Radovi bi trebali započeti nakon ljetnih godišnjih odmora, dok je planirani datum zaključena projekta 22. travnja 2021. godine. Simbolično, na Dan planeta Zemlje, 

20:00h
0
Foto: Ivan Balija
Lovački dom u Park-šumi Župetnica // Foto: Ivan Balija

Pluća grada Križevaca. Naziv je to kojim Križevčanke i Križevčani od milja nazivaju Park-šumu Župetnica, šumski predio smješten zapadno od samoga grada. Iako mnogima drag, niz godina bio je potpuno zaboravljen.


– Grad je u ovom trenutku fokusiran na poučnu stazu oko jezera Čabraji, no razmišljamo i o mogućnosti uređenja trim-staze u Župetnici te ćemo se, u skorijoj budućnosti, zasigurno ozbiljnije početi baviti i tim projektom – odgovorilo nam je križevačko gradsko vodstvo na pitanje kakav je plan s opisanim lokalitetom.

Saznali smo, potom, kako je plan gotovo već u provedbi. Naime, članovi Društva športske rekreacije Križevci ovoga vikenda krenut će putem park-šume kako bi napravili sljedeći korak prema revitalizaciji predivnog prigorskog područja. Potvrdila nam je to i predsjednica Društva Darinka Šimunčić.

– Inicijativna grupa sastala se sa željom pokretanja projekta trim-staze Župetnica. Želimo je urediti za obitelji i rekreativce, uz suradnju s Biciklističkim klubom Križevci – rekla je D. Šimunčić, podsjetivši kako je u pitanju treća obnova za koju upravo prikupljaju potrebne dozvole, odnosno dokumentaciju, a razgovarali su i sa samim gradskim vrhom.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Dužina trim-staze, otkrila je, bit će 1600 metara. Na njoj će se nalaziti osam točaka za vježbanje, s time da moraju donijeti odluku hoće li naručiti gotove sprave ili, pak, izraditi vlastite. Sve je stavljeno na papir, naglašava D. Šimunčić, a cjelokupna obnova mora biti u skladu s propisima Hrvatskih šuma te provedena koristeći se isključivo ekološkim materijalima. Radovi bi trebali započeti nakon ljetnih godišnjih odmora, dok je planirani datum zaključena projekta 22. travnja 2021. godine. Simbolično, na Dan planeta Zemlje.

– Sve su nam ruke dobrodošle. Razgovarat ćemo sa sportskim klubovima, udrugama, izviđačima, eko-grupama osnovnih i srednjih škola – svim ljudima dobre volje koji se žele pridružiti – izjavila je D. Šimunčić.

Foto: Ivan Balija
Lovački dom // Foto: Ivan Balija

Dio Park-šume Župetnica jest i lovački dom čiju su nam prodaju potvrdili iz Hrvatskih šuma.

– Bivši lovački dom Župetnica prodan je na javnom natječaju na koji su se javila dva ponuditelja. Prodan je ponuditelju koji je ponudio veću cijenu. Kao što se može vidjeti na licu mjesta, kupac je već započeo s radovima na obnovi kupljene nekretnine – odgovor je Hrvatskih šuma.

– Park šuma Župetnica je u nadležnosti gospodarenja HŠ d.o.o. te je propis načina gospodarenja određen osnovom gospodarenja za gospodarsku jedinicu Križevačke prigorske šume koja je trenutno u postupku redovne revizije. Cilj gospodarenja u Park-šumi Župetnica određen je uvjetima zaštite prirode te se provode najosnovniji radovi biološke obnove šuma i vrši se neophodna sanitarna sječa suhih i bolesnih stabala – dodaju.

Kupac lovačkoga doma o kojemu govore jest tvrtka Dom d.o.o. iz Križevaca, što nam je i potvrdio vlasnik Josip Zidarić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...