MILIJARDA USTAJE

FOTO Performansom i okupljanjem u Križevcima ukazano na problem nasilja: Žene nisu same, uvijek postoji izlaz

Uz performans, plesalo se na skladbu Break the chain uz plesnu skupine Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog.

10:00h
0
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Svjetska kampanja naziva Milijarde ustaje obilježena je jučer i u Križevcima, u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Udruge HERA. Akcijom se javnost upoznaje s načinima zaštite žrtava nasilja, pozivajući na nultu stopu tolerancije na nasilje.

Prije nego su se okupljenima obratili predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić, predsjednica Udruge Marina Švagelj Jažić i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, održan je performans Sluškinjina priča.

– Iako se možda čini da ga je manje ili za njega ne znamo, činjenica je da se nasilje nad ženama provodi i tome smo često svjedoci. Bez obzira radi li se o verbalnom ili fizičkom nasilju ono je strašno i nedopustivo. Ne smijemo prelaziti preko njega, već treba reagirati, prijaviti slučaj institucijama koje će kazniti počinitelje. Veliko hvala HERA-i koja radi na aktivnostima prevencije te pomaže žrtvama kad se nasilje dogodi te županijskom Povjerenstvu za ravnopravnost spolova koje je vrlo aktivno i podržava sve akcije koje se tiču zaštite ljudskih prava. Nadam se da će poruka sa skupa otići i dalje, prenesite informacije pa ako spasimo jedan život i jednu ženu da ne bude zlostavljanja napravili smo mnogo – rekao je Ljubić, a prenijele županijske stranice.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

V. Rupčić je, pak, izjavila kako svatko može doprinijeti sprječavanju nasilja.

– To je teško i zahtjevno, no tome moramo težiti. Moramo svi doprinijeti, a ako spriječimo i jedan slučaj nasilja te spasimo i jedan ljudski život, imat ćemo osjećaj kao da smo spasili cijeli svijet. Žene zaslužuju kvalitetniji život i svi trebamo tome doprinijeti kako bi društvo i ovaj svijet bio bolje mjesto za život – rekla je.

– Žene često iz straha i nemoći ne reagiraju na vrijeme. Ovakvim se akcijama želi poručiti da nisu same i da uvijek postoji izlaz i mjesto na kojem se pruža adekvatna pomoć i zaštita – dodala je M. Švagelj Jašić.

Inače, uz performans, u Križevcima se plesalo na skladbu Break the chain uz plesnu skupine Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog.